IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СОТ: България е сред най-добре възстановяващите се дестинации след пандемията

Страната е на челни позиции по брой туристи и приходи от туризъм в началоно на 2023 г.

21:05 | 16.05.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Последният барометър на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) представя позитивни новини за европейската туристическа индустрия и в частност за България.

България е сред най-добре възстановяващите се дестинации през първото тримесечие на 2023 г. спрямо предпандемичната 2019 г. по отношение на: брой туристическите посещения - с ръст от 27%, което ни отрежда 6-то място в света, и по приходи от международен туризъм, където се отчита ръст от 21%, което поставя България на 10-то място в света.

Според публикуваните данни през първото тримесечие на 2023 г. са пътували двойно повече хора, отколкото през същия период на 2022 г. Като причина за това се посочват силното търсене в рамките на европейския континент и възстановяването на редица водещи световни емитивни пазари.

Данните показват, че 2023 година започва изключително силно за средиземноморските европейски дестинации, които са надминали нивата от 2019 г., посочват от Министерството на туризма. Според проучване на СОТ близо 70% от експертите в индустрията очакват възходящия тренд на европейските дестинации да продължи и през предстоящия летен сезон.

За предстоящия летен сезон 2023 г. прогнозата на министерството е за поне 4,5 милиона регистрации на туристи и по-добър летен сезон спрямо лято 2022 г.. Той ще донесе поне 4,5 млрд. лева приходи.

Традиционно най-много българи ще направят пътувания с отсядане в място за настаняване - над 2 млн. туристи, добри са и прогнозите за туристи от румънския пазар - над 600 хил. Изключително благоприятно се развива и ситуацията на полския и германския пазар. Очаква се и силен интерес от Великобритания (над 150 хил. туристи) и Чехия, съобщиха преди дни от Министерството на туризма.

„Очакванията ни за лятото са разумно-оптимистични и имаме основания за това, защото миналото лято завършихме с 4,4 млн. туристически регистрации, с което се доближаваме до предковидната 2019 г., която беше с над 4,6 млн. Регистрации“, каза в началото на май заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя съобщи, че сега очакванията са да достигнем регистрациите за миналата година и дори да ги надминем, а при добри късни записвания да бъдат надхвърлени и регистрираните 4,6 млн. през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още