IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от нощувки у нас през март достигат 80 млн. лв.

Над 450 хиляди души са пренощували в местата за настаняване през месеца

14:09 | 11.05.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

И през март хотелиерският бизнес в България продължава да се радва на добри постижения и местата за настаняване регистрират ръст в заетостта, в приходите от нощувки и броя на пренощувалите. Положителните тенденции от миналата година продължават и в началото на тази.

Хотелите в страната продължават да повишават приходите си през първия пролетен месец въпреки слабото отстъпление спрямо силните зимни месеци, става ясно от данните на Националния статистически институт, разпространени днес.

Приходите от нощувки през март достигат 80 млн. лв., или с 53% повече в сравнение с март 2022 година. Отчетено е увеличение на приходите както от български граждани - с 58%, така и от чужди- с 46%.

Оказва се, че месец март като цяло е по-слаб за хотелиерите в сравнение с януари и февруари. Приходите от нощувки през февруари бяха 92 млн. лева, а през първия месец на тази година постъпленията от нощувки възлязоха на почти същата сума като през март.

Позитивни са данните за броя на нощувките. Общият им брой във всички места за настаняване през март е над 1 милион, или с 29% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (с 38%) се наблюдава в местата за настаняване с 1 и 2 звезди.

През март в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 77% от общия брой нощувки на чужди и 42% - на български граждани. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 16% от нощувките на чужди и 29% - на български граждани.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Броят на пренощувалите в местата за настаняване през март се увеличава с близо 32% в сравнение със същия месец на 2022 г. и достига 453 хиляди. Отчетено е увеличение както при чуждите граждани - с 33%, така и при българските - с 31%. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през месеца, са 327 хил. със средно по 2,1 нощувки. Чужденците са 126 хил. и са реализирали средно по 2,8 нощувки, като 75% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през първия пролетен месец е 27%, като се увеличава с 1,9 процентни пункта в сравнение с март миналата година. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 37%.

През март в страната са функционирали 2124 обекта с по над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 60 хил. стаи и 124 хил. легла в тях.

На годишна база общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 23%, а броят на леглата в тях - с 19%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още