IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1,7 млн. българи са пътували с цел туризъм през лятото

Броят на пътувалите се увеличава през третото тримесечие с над 30% за година

13:07 | 22.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Туристическите пътувания на българите отбелязват пореден рекорд през летните месеци. През ваканционния период юли-септември близо 1,75 млн. българи са реализирали туристически пътувания, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Преобладаващата част от пътувалите – близо 80%, са били само в България, 16% - само в чужбина, а останалите са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2021 г. общият брой на пътувалите над 15 и повече навършени години нараства с 31,7%.

Периодът от юли до септември обичайно е много активен за пътувания с цел туризъм, екскурзии и почивки заради летните отпуски. Положителната тенденция за все по-активни туристически пътувания се отчита от лятото на миналата година на фона на възстановяването от ограниченията заради пандемията.

За периода юли-септември най-много са пътували българите на възраст 25-44 години - 747 хил., или 42% от всички пътували.

Във всички възрастови групи преобладава делът на пътуванията в страната - 80% при хората на възраст над 65 години и при тези на възраст 45 - 64 години. Делът на пътувалите в чужбина на възраст 25-44 години е 17,5% от пътувалите в тази възрастова група и е най-голям в сравнение с останалите групи. 

Най-много туристически пътувания на хората на възраст над 15 години както в страната (69,5%), така и в чужбина (81,4%) са били с цел „почивка и екскурзия“.

През третото тримесечие като самостоятелни са били регистрирани 2,1 млн. лични пътувания. Делът на самостоятелните пътувания без резервация в страната е над 90 на сто, а на тези в чужбина – над 60 на сто.

Що се отнася до разходите за пътуванията, с най-голям дял в страната и в чужбина са тези за храна - 33%.

През третото тримесечие средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 407 лв. в страната и 822 лв. в чужбина. Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 205 лв. в страната и 1 194 лв. в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още