IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическите пътувания на българите са във възход през пролетта

Броят на пътувалите се увеличава през второто тримесечие с над 15% за година

12:47 | 24.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrea Merola/Bloomberg
Снимка: Andrea Merola/Bloomberg

Интересът на българите към туристически пътувания е във възход. Пролетта и началото на лятото са били много активни за пътувания за туризъм. Периодът съвпада с празничните дни около Великден и майските празници, по време на които българите обичайно активизират пътуванията си.

На фона на възстановяването от последиците от пандемията българите пътуват все по-активно с цел туризъм. Положителната тенденция се отчита от лятото на миналата година, когато пътуванията се оживиха по-сериозно.

През второто тримесечие на 2022 г. малко над един милион българи са реализирали туристически пътувания. В сравнение със същото тримесечие на 2021 г. общият брой на пътувалите на възраст 15 и повече навършени години нараства с 15,5 на сто, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за периода. 

Преобладаващата част от пътувалите - 80%, са били само в България, 15% - само в чужбина, а останалите са пътували както в страната, така и в чужбина.

За периода април-юни най-много са пътували българските граждани на възраст 25-44 години - 477 хил., или 44% от всички пътували.

Във всички възрастови групи преобладава делът на пътуванията в страната, като най-висок (82%) е при лицата на възраст 15 - 24 години. Делът на пътувалите в чужбина на възраст 15-24 години е 17% от пътувалите в тази възрастова група и е най-голям в сравнение с останалите групи.

Най-много туристически пътувания на лицата на възраст на 15 и повече навършени години както в страната (45,7%), така и в чужбина (76,4%) са били с цел „почивка и екскурзия“.

Що се отнася до разходите за пътуванията, с най-голям дял в страната са тези за храна - 38%, докато в чужбина са разходите за транспорт – 31 на сто.

През второто тримесечие на годината средният разход при пътуване с лична цел на едно лице над 15 г. е 200 лв. в страната и 738 лв. в чужбина. Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 1954 лв. в страната и 1078 лв. в чужбина

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още