IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаосът на летището в Сицилия подлага на изпитание амбициите на Италия в туризма

Бумът на туризма тази година подкрепя икономиката на страната в момент, когато промишленото производство изпитва затруднения

08:43 | 27.07.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Пожар в началото на миналата седмица на основното летище в Сицилия продължава да нарушава пътуванията на острова, показвайки дезорганизацията и лошата инфраструктура, които отправят предизвикателство пред амбициите в туризма на Италия, пише Ройтерс.

Пожарът избухна на 17 юли на летището в Катания под вулкана Етна, който е хъб за източната част на Силиция и привлича повече посетители от главния град Палермо.

Огънят, причината за който все още се разследва, беше загасен своевременно и никой не пострада, но в следващите десет дни хиляди дезориентирани туристи се оплакаха от огромни закъснения, липса на информация и неочаквано пренасочване на полети на стотици километри разстояние.

Част от нарушенията на пътуванията бяха неизбежни, но посетителите разказват за случаи на истински хаос, които са в противоречие с бодрата рекламна кампания на правителството „Добре дошли в чудото“, която цели да привлече туристи, използвайки компютъризирана „инфлуенсърска“ версия на Венера.

Италия се опитва да засили привлекателността си като туристическа дестинация и бумът на пристигащите туристи тази година подкрепя икономиката в момент, когато секторът на промишленото производство изпитва затруднения.

Объркани и гневни туристи се оплакват, че системата за публични съобщения на летището се е развалила и инструкциите били давани от служители, използващи мегафони, при това само на италиански език.

Местните власти твърдят, че положението постепенно се подобрява и изразиха увереност, че летището може да се върне към пълен капацитет до началото на август.

Палермо, второто по големина летище на острова, също беше временно затворено във вторник заради близки горски пожари.

Гореща вълна

Временни структури, наподобяващи шатри, бяха инсталирани пред малък терминал в Катания, за да поемат потока от пътуващи, докато в основната сграда текат дейности по разчистване.

Положението в Катания, където живеят около 300 хил. души, е усложнено от горещата вълна с температури над 45 градуса по Целзий, спиране на тока и нарушаване на водоснабдяването в града и в близките населени места.

Уго Зина, който пътувал до Генуа от Катания във вторник, казва, че полетът му закъснял с два часа и трябвало да чака в импровизирана сграда със сгъваем покрив, която не предпазвала особено от палещото слънце.

Градският съвет в Катания пусна гореща линия и осигури климатизирани места, предлагащи убежище през деня за граждани, които имат нужда от помощ заради прекъсвания на електрозахранването и липса на вода.

„Имахме вечери на свещи в понеделник и вторник, тъй като нямахме ток пет часа от пет до десет часа вечерта“, споделя Алфио Гулиелмино от малкия град Белпасо в провинция Катания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още