IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горските пожари в Гърция взеха три жертви, двама души загинаха при бурите в Италия

Португалия също се бори с горски пожар в природен парк близо до туристическата дестинация Кашкайш

08:32 | 26.07.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Трима души станаха първите жертви на горските пожари, които бушуват на гръцките острови от една седмица насам, а премиерът Кириакос Мицотакис предупреди за тежки дни занапред, докато пламъците рушат домове и налагат евакуиране на туристи, предава Ройтерс.

Двама пилоти са загинали, когато самолетът им Canadair CL-215, който се борел с горските пожари, се разбил на остров Евия, източно от Атина, съобщиха военно-въздушните сили. Те уточниха, че пилотите са на 34 и 27 години.

Телевизионни кадри показаха как самолетът пуска вода над пожара, а после се разбива в хълм и избухва в пламъци.

Държавната телевизия ERT съобщи отделно, че тялото на 41-годишен животновъд, който бе в неизвестност от неделя, е било открито обгоряло в колиба в труднодостъпен район на Евия.

Стотици пожарникари, подкрепени от сили от Турция и Словакия, се борят с огъня, който бушува на островите Родос, Корфу и Евия от сряда и се разпространява заради горещото и ветровито време, докато туристи са евакуирани със самолети.

Снимка: EPA/БГНЕС Снимка: EPA/БГНЕС

Мицотакис каза пред министри във вторник, че следващите дни ще бъдат трудни, а времето може да се подобри в четвъртък.

„Всички ще бъдем нащрек. Заради това, пред което цялата планета е изправена, особено Средиземноморието, което е гореща точка на климатичните промени, няма магически защитен механизъм“, допълни гръцкият премиер.

Високите температури в Гърция ще нараснат още в сряда и ще надхвърлят 44 градуса по Целзий в някои области.

Родос е един от най-големите гръцки острови и сред водещите летни дестинации, привличащ около 1,5 млн. чуждестранни туристи през летните месеци.

Кметът на острова съобщи във Facebook, че той е изправен пред безпрецедентно бедствие. Прокурор е наредил проверка на причините за пожарите и готовността и реакцията на властите, предава ERT. Телевизията съобщи, че около 10% от земята на острова е изгоряла.

Около 3000 летовници са се прибрали у дома със самолет до вторник, а туроператори отмениха предстоящи пътувания. TUI отмени полетите до Родос до петък.

Туризмът съставлява 18% от БВП на Гърция и дава една пета от работните места. На Родос и на много други гръцки острови зависимостта от туризма е още по-голяма.

Горски пожари бушуват и в Португалия

Подкрепени от местни жители, стотици португалски пожарникари се опитваха във вторник да изгасят пламъците, обхванали природен парк близо до популярната туристическа дестинация Кашкайш, но бурните ветрове усложняват усилията за овладяване на пожара.

Горският пожар пламнал в 17 ч. в планинска област, която е част от природния парк Синтра-Кашкайш с площ от 45 кв. км на запад от столицата Лисабон.

Снимка: EPA/БГНЕС Снимка: EPA/БГНЕС

Подкрепени от 189 противопожарни коли, 600 огнеборци бяха изпратени на място след избухването на пожара. В борбата за овладяване на пламъците се включиха и разпръскващи вода самолети, но те трябвало да се приземят с настъпването на нощта.

В едно от селата, засегнати от огъня, отчаяни местни жители взели нещата в свои ръце в опит да защитят домовете си с кофи с вода и маркучи, докато бурните ветрове разпалваха пламъците.

Кметът на Кашкайш Карлош Карейраш заяви, че поривите на вятъра до 60 км/ч са най-голямото предизвикателство занапред и че много хора са били евакуирани като предпазна мярка.

Нито една къща не е пострадала и няма съобщения за пострадали хора.

Две жертви на бурите в Италия

Екстремното време през юли предизвиква хаос в цял свят с рекордни температури в Китай, САЩ и Южна Европа, които водят до горски пожари, недостиг на вода и ръст на приетите в болница хора заради жегите.

В Италия силна буря връхлетя северната част на страната, като отне живота на жена и 16-годишно момиче, а южните области са обхванати от гореща вълна, която тласна температурите почти до рекордни върхове.

Правителството подготвя извънредни мерки, за да помогне на пострадалите области, като в северната област Ломбардия, включваща и Милано, щетите са оценявани на над 100 млн. евро.

Бурята през нощта в Милано отнесе покриви и изкорени стотици дървета, блокира пътища, смачка паркирани автомобили и наруши наземния транспорт.

В северните провинции Монца и Бреша жена и 16-годишно момиче загинаха, премазани от паднали дървета, а тийнейджър е сериозно пострадал, след като бил ударен от падащ клон в област Венето.

Туристически атракции също пострадаха заради лошото време – замъкът Сфорца беше затворен, след като част от плочките бяха отнесени от вятъра, а дъждовете бяха достатъчно проливни, за да проникнат в известния търговски център в Милано „Галерия Виктор Емануил II“ със стъклен свод.

Снимка: EPA/БГНЕС Снимка: EPA/БГНЕС

Министърът на гражданската защита Нело Мусумеци заяви пред телевизия SkyTg24, че кабинетът е готов да изслуша искания от областите за обявяване на извънредно положение и призова всички местни жители за предпазливост.

В някои части на Сицилия температурите нараснаха до 47,6 градуса по Целзий в понеделник, близо до историческия рекорд в Европа от 48,8 градуса по Целзий, отчетен на острова преди две години.

Катания, главен град в Източна Сицилия, е засегнат от спиране на водата и на тока, което според местните власти се дължи на горещините.

Летището в града, което е петото по големина в Италия, върна 50% от капацитета си, след като беше затворено миналата седмица заради пожар в един от терминалите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още