IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горски пожари сеят смърт и разруха в Средиземноморието

34 души са загинали заради горски пожари в Алжир, пожар наложи затварянето на летището в Палермо

16:47 | 25.07.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Горски пожари са отнели живота на 34 души в Алжир и са наложили евакуирането на хиляди туристи от гръцкия остров Родос, докато лятната гореща вълна обхваща големи области от Средиземноморието, предава Ройтерс.

Друг пожар наложи временното затваряне на летището в Палермо на южния италиански остров Сицилия във вторник, а нощна буря отнесе покриви и повали дървета в северната част на страната, отнемайки живота на двама души.

Екстремните горещини през юли предизвикват хаос в света, като температурите подобриха рекорди в Китай, САЩ и Южна Европа, предизвиквайки горски пожари, недостиг на вода и ръст на приетите в болница хора заради горещините.

Без предизвиканите от човешка дейност изменения на климата събитията този месец щяха да са „изключително редки“, установи изследване на групата World Weather Attribution, глобален екип от учени, който изследва ролята на климатичните промени в крайните жеги.

Горещините с температури над 40 градуса по Целзий са много над тези, които обичайно привличат туристи, стичащи се към плажовете в Южна Европа.

В някои части на Източна Сицилия температурите достигнаха 47,6 градуса по Целзий в понеделник, близо до рекордния връх от 48,8 градуса по Целзий за Европа, отбелязан на острова преди две години.

Времето беше още по-горещо в Северна Африка с температури от 49 градуса по Целзий в някои градове в Тунис.

Съседен Алжир изпрати около 8000 пожарникари за овладяването на смъртоносни пожари, съобщиха властите.

Масова евакуация

Пожарите, които горят на остров Родос през последната седмица, принудиха гръцките власти да прибегнат до най-голямата евакуация в страната. Над 20 хил. души бяха принудени да напуснат домовете си и хотели.

„Ще заявя очевидното – пред лицето на това, пред което е изправена цялата планета, особено Средиземноморието, което е гореща точка на климатичните промени, няма магически защитен механизъм. Ако имаше, щяхме да го задействаме“, каза във вторник гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Пожарите ще нанесат удар на туристическата индустрия, която е основен стълб на гръцката икономика. Той съставлява 18% от БВП на Гърция и осигурява една пета от работните места. Зависимостта от туризма е още по-голяма на острови като Родос.

„Положението е много, много лошо. Нуждаем се от помощ отвсякъде“, казва Ланай Карпатаки, жителка на Киотари в южната част на Родос.

Малта, друга голяма средиземноморска туристическа дестинация, преживя няколко прекъсвания на тока в страната, които засегнаха най-голямата ѝ болница, след едноседмична гореща вълна.

Тих убиец

Учени определят крайните горещини като „тих убиец“, който се отразява тежко на бедните, възрастните и хората със заболявания.

Публикувано този месец изследване установи, че 61 хил. души може да са починали от горещите вълни в Европа миналото лято, а това показва, че усилията на страните да се подготвят за жегите са фатално недостатъчни.

Горещините са повредили голяма част от реколтата и са довели до загуби на животни, отбелязват учените от World Weather Attribution. Американската царевица, мексиканските говеда, маслините в Южна Европа и китайският памук са сериозно засегнати.

В отговор на щетите, които нанесе бурята в Милано, кметът на финансовата столица на Италия съобщи, че причината е ясна.

„Преживял съм 65 лета в живота си…и това, което виждам сега, не е нормално, вече не можем да го отричаме, изменението а климата променя живота ни“, написа кметът Джузепе Сала в социалните мрежи.

В рязък контраст умерени температури се разпространяват в Северна Европа, донасяйки прохлада. Температурите във Великобритания, Германия, Франция и скандинавските страни ще бъдат под средните нива за сезона. Във Франкфурт те ще достигнат 18,5 градуса по Целзий, с 5,5 градуса под нормата, съобщи компанията за метеорологични прогнози Maxar Technologies, цитирана от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
cyclop
преди 9 месеца
Най-високи температури днес, средата на лятото, за: Лондон 20С; Париж 20С; Берлин 22С; Виена 24С; Брюксел 19С; Будапеща 26С
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 9 месеца
До: Скъсана_Ушанка Пак да пробваме срещу нереално преувеличената ценцура -Иби си ППоддката майкина бе, зле прицелена спонтанна еджакулация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 9 месеца
До: Скъсана_Ушанка Иби си *** майкина бе, зле прицелена спонтанна еджакулация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: cyclop *** копейнишки тpoл, и пожарите ли не съществуват бе? Ама сте празноглави всичките пyтлepacтчета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
xapoznai
преди 9 месеца
Възхода на възобновяемата енергия е неминуем... Дали ще са климатични промени, дали геополитика, дали енергийна сигурност, екология или друго все тая... Изкопаемите горива просто не са достатъчни за да отговорят на новите очаквания... Съвсем скоро ще се превърнат и в лукс. Няма нужда да ги жалим и няма да останем голи, боси,гладни и да седим на студено спокойно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
cyclop
преди 9 месеца
Честит Новият Ковид! Проповеди на сектата на Климатичните Промени има всеки ден - сутрин, обед и вечер! Очакваме натрупване на пропагандна маса до момента на обявяването на свещенодействията на сектата - Покайването пред първичния грях на СО2 отделянето, индулгенциите на Великия Въглероден Кредит, какво още? Светен Клематичен Локдаон, вероятно. Може би Маската на СО2 събирането, за да не замърсяваме Негово Великоблаженство - Климата с нечистия си дъх?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още