IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът е обхванат от жеги, пожари и наводнения, САЩ и Китай обсъждат климатичната криза

61 хил. души може да са починали в Европа при горещите вълни миналото лято и има опасения за повторение този сезон

09:40 | 18.07.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Азия, Европа и САЩ бяха обхванати от крайни горещини в понеделник, когато температурите в света нараснаха до тревожни върхове, а лидерите на САЩ се стремят да съживят климатичната дипломация с Китай, предава Ройтерс.

САЩ преживяха рекордни жеги в западните и южните щати, проливни дъждове в североизточните щати и горски пожари в Средния запад.

Горещините в западната част на САЩ тласнаха температурата в Долината на смъртта в Калифорния до 53 градуса по Целзий в неделя, една от най-високите регистрирани на Земята през последните 90 години.

Във Финикс температурите достигнаха 45,5 градуса по Целзий в понеделник и изравниха исторически рекорд от 18 поредни дни с температури над 43 градуса, а според прогнозите рекордът вероятно ще продължи поне още една седмица.

Горещата вълна в САЩ съвпадна с крайни температури в други страни в Северното полукълбо.

Отдалеченият град Санбао в северозападната част на Китай регистрира национален рекорд от 52,2 градуса по Целзий. Горски пожари бушуват в Европа преди втора гореща вълна след две седмици, която се очаква да тласне температурите до 48 градуса по Целзий, а властите в Италия и Франция отправиха предупреждения за здравето заради температурите.

Дори във Финикс, който е свикнал с горещо време, продължителните жеги подлагат на изпитание хората и тревожат местните власти. Международната благотворителна организация Армия на спасението отвори 11 разхладителни центъра и изпрати мобилен екип, за да помага на бездомници, които имат затруднения да стигат до обектите.

„Крайните горещини в Аризона са природно бедствие. Затова за Армията на спасението това е реакция при природно бедствие“, каза Скот Джонсън, говорител на организацията в югозападните щати.

Снимка: EPA/БГНЕС Снимка: EPA/БГНЕС

Жегите отнеха живота на 425 души в окръг Марикопа във Финикс миналата година, затова мобилният екип на Армията на спасението раздава спешно необходима студена вода, шапки, слънцезащитен крем и комплекти с хигиенни продукти за нуждаещите се.

Учени предупреждават отдавна, че изменението на климата, породено от въглеродните емисии при горенето на фосилни горива, ще увеличат честотата на горещите вълни и ще ги направят по-тежки и смъртоносни. Те твърдят, че правителствата трябва да предприемат драстични действия, за да намалят емисиите и да предотвратят климатична катастрофа.

Службата за изменение на климата към програма „Коперник“ на ЕС съобщи, че летата през 2022 и 2021 г.  са били най-горещите в историята.

САЩ и Китай преговарят за климата

Крайните температури в света показват неотложността на възобновените преговори между Китай и САЩ за климатичните промени, особено в момент, когато според учени постигането на целта за задържане на глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива започва да се изплъзва.

Пратеникът на САЩ за климата Джон Кери се срещна с китайския си колега Сие Джънхуа в Пекин и призова за съвместни действия за намаляване на метановите емисии и производството на енергия от въглищни централи.

„Надяваме се в следващите три дни да можем да направим някои големи крачки, които ще изпратят сигнал към света за сериозната цел на Китай и САЩ в отговора на общия риск, заплаха, предизвикателство към цялото човечество, създадени от самите хора“, заяви Кери.

„Това е токсично както за китайците, така и за американците и за хората във всяка страна на планетата“, допълни той.

Продължителните високи температури в Китай заплашват електропреносните мрежи и реколтата и предизвикват опасения от повторение на сушата миналата година, която беше най-тежката от 60 години насам.

Туристи се разхлаждат в испанския град Валенсия. Снимка: EPA/БГНЕС Туристи се разхлаждат в испанския град Валенсия. Снимка: EPA/БГНЕС

Тайфунът „Талим“ набира сила и се очаква да връхлети южното крайбрежие на Китай през нощта, като наложи отмяна на полети и на влакове в областите Гуандун и Хайнан.

В Южна Корея проливни дъждове отнеха живота на 40 души, след като дигите на река се скъсаха и предизвикаха наводнения. Те последваха най-проливните дъждове в столицата Сеул, регистрирани миналата година.

Неумолима гореща вълна в Европа

Неумолимата гореща вълна продължава и в Европа.

В понеделник италианското министерство на здравеопазването обяви червен код за горещо време, означаващ възможна заплаха за здравето на всеки, изложен на жегите, в 20 от 27-те основни градове в страната за днес. Очаква се в сряда броят им да нарасне до 23.

Термометър показва 42 градуса по Целзий в Рим. Снимка: EPA/БГНЕС Термометър показва 42 градуса по Целзий в Рим. Снимка: EPA/БГНЕС

Френската здравна служба съобщи, че настоящата гореща вълна вероятно ще изпрати в болница или ще отнеме живота на много хора, както се случваше при горещите вълни почти всяко лято от 2015 г. насам. Световната метеорологична организация съобщи, че крайните жеги и дъждове се очаква да продължат и през август.

„В много части на света днес се очаква да е най-горещият ден в историята“, написа в Twitter Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация. „Климатичната криза не е предупреждение, тя се случва. Призовавам световните лидери да предприемат действия сега“, допълни той.

61 хил. души може да са починали в Европа при горещите вълни миналото лято и има опасения, че това може да се повтори и този сезон.

„Притеснението ми е за здравето – здравето на уязвимите хора, които живеят под покривите на къщи, които не са подготвени за толкова високи температури. Това може да предизвика много смъртни случаи“, коментира Робер Вотар, климатолог и директор на института „Пиер-Симон Лаплас“ във Франция.

Пожари в Гърция

Два горски пожара, разпалвани от силни ветрове, бушуваха неконтролируемо в крайбрежни градове близо до Атина, като принудиха местни жители да напуснат домовете си и доведоха до евакуирането на стотици деца от летен лагер.

Огънят започнал в село Куварас, на около 27 км югоизточно от гръцката столица, разпространен от бурните ветрове, съобщи представител на гръцката противопожарна служба.

Очевидец разказва пред Ройтерс, че най-малко пет къщи са тежко пострадали от огъня, който бушува и в крайбрежната жилищна зона на популярния летен курорт Лагониси.

Горски пожари бушуват в Гърция. Снимка: EPA/БГНЕС Горски пожари бушуват в Гърция. Снимка: EPA/БГНЕС

Полицията е помогнала за евакуирането на над сто граждани в по-широкия район. Десетки коне са били евакуирани в камиони, след като пламъците достигнали обори в близките области Каливия и Анависос.

„Заради силните ветрове огънят се разпространи в радиус от 12 км за два часа“, каза говорителят на Гръцката противопожарна служба Йоанис Артопойос на предаван по телевизията брифинг и допълни, че полицията е задържала заподозрян за палежа.

Над 200 пожарникари, подкрепени от 20 войници, 68 противопожарни коли, 10 самолета и 6 хеликоптера, се борят с пламъците.

Кораби на бреговата охрана патрулират по крайбрежието, за да помагат за евакуирането на граждани при нужда, а още плавателни съдове са в готовност в случай на необходимост да се намесят.

Около 1200 деца в летен лагер и местни жители в рехабилитационен център са били евакуирани заради друг горски пожар близо до крайбрежния курорт Лутраки, на около 80 км западно от Атина, съобщи местният кмет пред гръцка телевизия.

Около 135 пожарникари с 50 противопожарни коли, 40 войници и 13 летателни апарата са изпратени за овладяване на огъня, който принуди полицията да затвори част от магистрала и да наруши движението на влаковете.

Трети пожар пламна в понеделник следобед в гора на около 30 км северно от Атина, в района на Дервенохория.

Снимка: EPA/БГНЕС Снимка: EPA/БГНЕС

Властите съобщиха, че се борят с общо 81 пожара в страната в понеделник, като най-големите фронтове са в Атина. Те се подготвят за още пожари във вторник заради високите температури и силните ветрове.

Гръцката метеорологична служба предупреди за висок риск от пожари тази седмица, точно когато страната се възстановява от първата голяма гореща вълна това лято.

Втора гореща вълна се очаква да засегне страната по-късно тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 0
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: И сега още веднъж ще ти го напиша, за да го запомниш и да си го спомняш занапред: Колкото повече перки изправяте срещу вятъра и колкото повече панели разстилате върху земята и по покривите, толкова по-горещо ще става. Докато нещо, за което още не знаете, не реши да обърне тренда. Но незнанието не е страшно. Най-страшна е илюзията за знание! Вашата клика точно това прави - налага илюзия за знание. Нагло, агресивно, кресливо! По комунистически!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: И толкова писане, за да ми внушиш нещо, от което летално страдаш - патологична тъъпня! Добре, че не си илюстрирал с формули на фронтове и потоци, че ептен щеше да омажеш пейзажа. Как беше лафът: Чукча писатель. Две-три неврона не са ти достигнали да схванеш смисъла на написаното от мен, че и цялата земя да покриете с панели и перки, затоплянето ще продължи, защото такъв е периодът. Когато обърне на ледников, и целият *** и нефт да запалите, пак ще замръзнете. Сега по-лесно ли ти е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 9 месеца
До: cyclop ... фейконафффтче , ще се задавиш ве ... лекинко ... :))) ... днес пускаха доста кемрейлс , да сложиш двойно фолио в каскета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... кога си вдлъбнат е за цел живот ... :))) ... нищо не помага ... как се загрява земята под фотоволтаиците , след като панелите правят сянка на земята ... ?! ... от какво се загрява ... имаш ли си на идея колко си зле ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... кога си вдлъбнат е за цел живот ... :))) ... нищо не помага ... колко кинетична енергия има един вятърен поток ?! а какъф фронт има , демек колко километра може да е широк и колко километра висок ?! а недъгав ?! колко кинетична енергия отнема от един вятърен поток една вятърна турбина ?! а колко енергия отнема едно дърво или хълм от вятъра ?! да изсечем ли дърветата и да изравним хълмовете , за да му вее на тиквеника ветъра разпасаната ризка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 9 месеца
До: cyclop а на кое му викахте едно време зима... спомняш ли си неукийй? и моля не говори за телевизора, щото ти си най облъчения от всички... и по зле ще става, до няколко години манджата като стане супер скъпа само гледай кво парти ще настане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
cyclop
преди 9 месеца
Леееллииийй едно време му викахме на това "ЛЯТО", сега неумолими горещи вълни, кръщават ги със страховити имена, съчиниха си десетки хиляди умрели, лелийй, а гледам по коментарите тук-там, малолетните се надъхват как досега нигога не било имало такова нещо. Милите, няма откъде да знаят как е имало 40 градуса - от юни да почват, и да не е нощем 20 градуса кеф като сега, а си остава над 30 градуса и дъх не може да си поемеш. Ама няма кой да им го разкаже ОТ ТЕЛЕВИЗОРА, пропагандата е за друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Аз изобщо няма да ти загатвам, а ще ти кажа в прав текст: колкото повече перки вдигате на пътя на вятъра и колкото повече земя покривате с панели, толкова по-горещо ще става. А някой ден земята ще започне да изстива, а когато започнете да къртите и събаряте перки и панели и започнете дагорите пак фосили, за да си огреете замръзналите ззаддници, колкото повече горите, повече ще изстива. И така, докато изчезнете, а Земята ще продължава да се нагрява и изстива на спокойствие и без вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 14
zelka007
преди 9 месеца
хех ... това все още е само началото ... жегата те първа предстои , планетата продължава да се нагрява все повече и повече ... очаквам с интерес реакцията на форумните антиваксъре-антизатоплисти , когато загубите на реколта при царевицата , оризът , соята и пшеницата станат видими . щото в момента се покриват от интензивността на земеделието в други области ... видяхме реакцията им на цените на храните от липсата само на 50 кораба със зърно от Украйна ... :))) ... само загатнаха какво се задава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още