IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изминалият понеделник е бил най-горещият ден в историята

Средната температура за планетата е била 17 градуса по Целзий на 3 юли – малко над предишния рекорд от 16,9 градуса по Целзий, достигнат през август 2016 г.

10:03 | 05.07.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Температурите са достигнали рекорд в понеделник тази седмица, подчертавайки опасността от растящите емисии парникови газове, съобщава Bloomberg.

Средната температура на планетата е била 17 градуса по Целзий (63 по Фаренхайт) на 3 юли – малко над предишния рекорд от 16,9 градуса по Целзий, достигнат през август 2016 г., показват данни на американската метеорологична служба National Centers for Environmental Prediction. Новият рекорд показва крайностите на лято 2023 в северното полукълбо и подчертава бавния темп на напредък в ограничаването на парниковите емисии.

Това е „смъртна присъда за хора и екосистеми“, коментира Фридерике Ото от Германския институт за климатични промени и околна среда. „Притеснителното е, че това няма да е най-горещият ден още много дълго“, допълва тя. По думите ѝ световният метеорологичен феномен „Ел Ниньо“ ще увеличи още температурите.

Средните температури достигнаха нов рекорд през юли. Графика: Bloomberg LP Средните температури достигнаха нов рекорд през юли. Графика: Bloomberg LP

Горещините това лято вече изложиха на риск милиони хора по света. В Китай се наблюдава нова гореща вълна – по-малко от две седмици след като термометрите достигнаха нови рекорди в Пекин. Екстремните жеги в Индия миналия месец са свързани със смъртта на хора в едни от най-бедните региони на страната. Гореща вълна връхлетя и Тексас и Северно Мексико, а във Великобритания отчитат най-горещия си юни в историята.

Условия за „Ел Ниньо“ са се образували в тропическите части на Тихия океан за първи път от седем години и се очаква да предизвикат ръст на температурите, посочват от Световната метеорологична организация. „Началото на „Ел Ниньо“ силно ще увеличи вероятността от счупване на температурни рекорди“, коментира генералният секретар на организацията Петери Таласа в позиция във вторник.

По всяка вероятност увеличението на температурата в света ще премине 1,5 градуса по Целзий „в скоро време“, като усилията за борба с климатичните изменения все още са недостатъчни, се посочва в доклад на Междуправителствения панел за климатични промени от март, обобщаващ пет години на проучвания. Емисиите парникови газове трябва да бъдат намалени с 60% спрямо стойностите от 2019 г. до 2035 г., показва докладът.

„Светът ни се нуждае от климатични действия на всички фронтове – всичко, навсякъде, наведнъж“, коментира генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в по-ранна позиция. Той призова страните за бързо ускорение на плановете за отказ от изкопаеми горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
cyclop
преди 9 месеца
Що така сичкото "рекорди" са се у средата на океаня бе? АМА РЕКОРДИ ТА РЕКОРДИ ти казвам. И една част са при предводителите на климатичния шаманизъм - САЩ и Канада - https://***.ncei.noaa.gov/access/monitoring/monthly-report/global/202305 - абе- ДА НЕ НИ ЛЪЖАТ НЕЩО СЪС СТАТИСТИКАТА ПАК БЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 12
zelka007
преди 9 месеца
До: cyclop ... фейконаффтче-плоскоземец ... затворено в капсулката , омазана отвътре с фейкчета , на дъното на океан от знания . хората създаващи фейкчета се присмиват на примитивни екземпляри като теб , инжектиращи си белина и светодиоди ... :))) ... пази се от кемрейлс , напоследък са активни !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 13
cyclop
преди 9 месеца
Бил е, нали? На базата на "температурни рекорди" от датчици, заврени на недостъпни и непроверяеми места? Или поставени на пистата на някое летище? Докато където и по света вземеш да си отвориш прозореца и си казваш - абе това определено не е най-горещия ден, ама хич! Климатичните промени и Ковид- спреш ли телевизора И ИЗЧЕЗВАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
Ако не гласуват за макрорамката, ще има нови избори, прогнозира Владислав Горанов https://***.flagman.bg/article/297180
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
danchomentata
преди 9 месеца
Тоа ниньо сипва у ВЕЦоветве без дъно https://***.eso.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още