IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Температурите на земната и морската повърхност удариха нови рекорди

Светът все повече се отдалечава от ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, твърдят експерти по климата

19:04 | 03.07.23 г. 11
Дим от пожарите в Канада покрива Манхатън в Ню Йорк. Снимка: David Dee Delgado/Getty Images
Дим от пожарите в Канада покрива Манхатън в Ню Йорк. Снимка: David Dee Delgado/Getty Images

Целта глобалното затопляне в дългосрочен план да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий все повече се отдалечава, казват експерти по климата, а страните не успяват да се поставят по-амбициозни цели въпреки месеците на рекордни жеги на сушата и моретата, съобщава Ройтерс.

Докато официални представители се събираха в Бон в началото на юни, за да се подготвят за годишните климатични преговори през ноември, средните глобални температури на въздуха на земната и морската повърхност са били с повече от 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива в продължение на няколко дни, съобщи финансираната от Европейския съюз (ЕС) служба за изменение на климата Copernicus (C3S).

Въпреки че средните температури временно са надхвърляли прага от 1,5 градуса и в предишни случаи, това е първият път, когато това се случва през лятото в северното полукълбо, което започва на 1 юни. Морските температури са счупили рекордите и за април и май.

„Времето ни изтече, защото промяната отнема време“, казва Сара Пъркинс-Къркпатрик, климатолог от австралийския Университет в Нов Южен Уелс.

Докато представителите по климатичните теми на двата най-големи източника на парникови газове се подготвят да се срещнат следващия месец, температурите счупиха рекордите през юни в китайската столица Пекин, а екстремни горещи вълни удариха Съединените щати.

Температурите в части от Северна Америка са били с около 10 градуса над средните за сезона този месец, а димът от горски пожари покри Канада и Източното крайбрежие на САЩ в опасна мъгла, като въглеродните емисии се оценяват на рекордните 160 млн. метр. тона.

В Индия – един от най-уязвимите към климатичните промени региони, се съобщава за скок на смъртните случаи в резултат на продължителни високи температури, а екстремни горещини са регистрирани в Испания, Иран и Виетнам, което предизвиква опасения, че миналогодишното смъртоносно лято може да се превърне в рутина.

През 2015 г. в Париж държавите се споразумяха да се опитат да ограничат дългосрочните средни покачвания на температурата до 1,5 градуса по Целзий, но сега има 66% вероятност средната годишна стойност да премине този праг за поне една цяла година между сега и 2027 г., прогнозира Световната метеорологична организация през май.

Четворен удар

Температурите на морската повърхност отговарят на високите температури на сушата, като затоплянето се засилва от явлението Ел Ниньо и други фактори.

Средните глобални температури на морската повърхност са достигнали 21 градуса по Целзий в края на март и са останали на рекордни нива за този период на годината през април и май. Метеорологичната агенция на Австралия предупреди, че температурите на морската повърхност в Тихия и Индийския океан може да са с 3 градуса по-високи от нормалното до октомври.

Глобалното затопляне е основният фактор, казва Пиърс Форстър, професор по физика на климата в Университета в Лийдс, но Ел Ниньо, намаляването на сахарския прах, който се разнася над океана, и използването на горива с ниско съдържание на сяра също имат вина.

„Така че като цяло океаните понасят четворен удар“, казва той. „Това е знак, че предстои да се случат неща“.

Хиляди мъртви риби са били изхвърлени на тексаските плажове, а предизвиканият от топлото време цъфтеж на водорасли също е обвиняван за смъртта на морски лъвове и делфини в Калифорния.

По-топлите морета може да означават и по-малко вятър и дъжд, създавайки порочен кръг, който води до още повече топлина, казва Аналиса Брако, климатолог в Технологичния институт на Джорджия.

Макар че тазгодишните високи температури на морската повърхност са причинени от "перфектна комбинация" от обстоятелства, екологичното въздействие може да остане известно време, каза тя.

„Океанът ще реагира много бавно, тъй като натрупва (топлина) бавно, но я и задържа много дълго“, продължава тя.

Пътят към Дубай

Експерти по климата казват, че степента и честотата на екстремните метеорологични условия се увеличават, а тази година станахме свидетели на тежки суши по света, както и на рядък и смъртоносен циклон в Африка.

Световният фонд за дивата природа (WFN) обаче предупреждава за „тревожна липса на импулс“ по време на преговорите за климата в Бон през юни, като е бил постигнат малък напредък по ключови въпроси като изкопаемите горива и финансите преди ноемврийските преговори за климата COP28 в Дубай.

Нямаше нищо общо с това, което „се случва извън сградата в Бон – бях много разочарован от това“, казва Ли Шуо, старши съветник по климата на Greenpeace в Пекин.

„Действително стигаме до момента на истината... Надявам се, че чистата реалност ще ни помогне да променим действията на хората и политиката“, допълва той.

Преговорите между САЩ и Китай може да бъдат подновени следващата седмица, тъй като американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери ще посети Пекин, въпреки че малцина очакват това да даде тласък на преговорите за климата.

„Това е по-скоро упражнение за изграждане на доверие“, каза Ли. „Не мисля, че която и да е страна ще може да накара другата да каже много повече, отколкото е готова – политиката няма да позволи това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... така е ... :))) ... целият свят се е наговорил и ви прецаква фейконафффтчетата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
cyclop
преди 10 месеца
Шри лаонка под мъдрото ръководство на ЕКСПЕРТИТЕ от сектата на Климатичните Промени "премина" към земеделие без изкуствени торове - и кво стана - Холодомор в Шри Ланка стана - ама па опазиха Климата на макс. Чакай да видиш като Опазим Климата ТМ с орязцване на изкуствените торове и в по-големи производители на храна... Холодоморче, обмислено, организирано и дори "оправдано" - с БОРБА С КЛЕМАТИЧНЕПРОМЕНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
cyclop
преди 10 месеца
До: zelka007 да, примерно ХОЛАНДИЯ, която беше износител, най-голбемият износител на храни в Европа - сега насила, ненужно, безсмислено закриват над 1/3 от фермите заради УЖКИМСКИКЛЕМАТИЧНЕПРОМЕНИ, и кво ще стане? Няма да са износител... АБЕ ДА НЯМА НЯКАКВА КОНСПИРАЦИЯ? Не бе, спокойно, конспирациите са измислица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 6
cyclop
преди 10 месеца
Калифорния точно преди ковито имаше пълни водохранилища - не помня точни данни, но примерно достатъчни за 5 години да подържат щата при суша - и внезапно като свърши ковито, а тогава не беше суха година там дори - хората с почуда откриха, че водохранилищата са почти празни. АБЕ ДА НЕ ГИ Е ИЗПУСНАЛ НЯКОЙ ТИЯ ВОДОХРАНИЛИЩА? Дето имат вода за 5 сухи години, пък се изпразниха за една нормална? А де? Ава не бе споко не се напрягай, това си е концпирация пък те не съществуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 11
zelka007
преди 10 месеца
До: zelka007 ... региони , които доскоро са били износители на храни , са се превърнали постепенно във вносители на храна ... и това все още е началото с цените на храните ... чакай да видиш като загубим половин реколта от някоя от по значимите зърнени култури ... тогова кво квuчане ще регистрирате по форумите фейконафффтчетата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
cyclop
преди 10 месеца
China drought causes Yangtze to dry up - АХАМ - а 2021 чакаха да се скъса гигаязовира, толкова дъждове имаше - ама за КЛЕМАТЕЧНОТОПРОПАГАНДА се подбира ръчно само най-подходящото, другото игнор - то не ни помага на СИЧКИ ШТЕ ОМРЕМ манипулацията. Преди 30 години идваха за продаване едни испански къщета, като погледнеш на снимките какво се вижда след оградата и озеленяването - ми то си беше пустиня. Някои части от Испания са си пустиня. Аааа ама сега е БАШ ПУСТИНЯ ЩОТО КРАВАТА ПРЪДНА даа знам знам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... фейконафтче-плоскоземец ... duckduckgo --> why are rivers drying up in china
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... фейконафффтче захлупенo ... duckduckgo --> why is spain turning into a desert
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... фейконафффтче-антиваксърче ... duckduckgo --> why is kalmyria turning into a desert
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 14
cyclop
преди 10 месеца
АУУ 66% вероятност - да бяхте си го направили 66.6% -да е ясно. Колко висока е вероятността, искам да кажа. Джон Кери каза че трябва да спрем земеделието за да спасим КЛИМАТА. А, и за да измре малко биомасата, тоя нов холодомор няма да се организира сам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още