IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И на остров Корфу евакуират туристи заради горски пожари

Около 19 хил. души вече са евакуирани на остров Родос

08:14 | 24.07.23 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Корфу е поредният гръцки остров, на който е издадена заповед за евакуация заради горските пожари в страната, съобщи BBC.

Снимки, качени в социалните мрежи, показват пламъците, обхванали Корфу. Пожарът е избухнал в северната част на острова, която е популярна сред британските туристи. Островът е все по-предпочитана дестинация и за туристи от България.

Това се случва, след като около 19 хил. души бяха евакуирани на остров Родос, който също беше засегнат от пожари. Мнозина бяха принудени да напуснат хотелите си, тъй като пламъците продължиха да се разпространяват от центъра на гръцкия остров.

Гърция е засегната от гореща вълна, като температурите в страната надхвърлят 40 градуса, а в някои райони пожарите продължават вече почти седмица.

Национален празник, планиран за понеделник, беше отменен "с оглед на извънредните условия, които преобладават в страната поради пожарите", съобщи гръцкото президентство.

Късно вечерта в неделя гръцката служба за извънредни ситуации публикува заповеди за евакуация на хората в районите Санта, Мегула, Порта, Палия, Перития и Синиз на остров Корфу.

В района са изпратени лодки за евакуация на жителите по море, съобщи правителствен служител.

Корфу - разположен в Йонийско море край северозападната част на Гърция - е популярна сред туристите дестинация, която всяка година се посещава от стотици хиляди британци.

Родос, който се намира на 1027 км от Корфу, е обхванат от горски пожари, раздухвани от силни ветрове от вторник насам, а димът започна да обхваща туристическите райони.

По данни на местните власти около 16 хил. души са били евакуирани на Родос по суша, а 3 хил. - по море. Гръцкото министерство на климатичните промени и гражданската защита заяви, че това е "най-голямата евакуация заради горски пожар в страната".

Хиляди туристи бяха блокирани на летището в Родос в неделя в очакване на полет, за да се приберат. Константия Димоглиду, говорител на гръцката полиция, заяви пред агенция AFP, че досега в цялата страна са евакуирани над 30 хил. души.

Туристи съобщават, че са вървели с километри пеша в жегата, за да стигнат до безопасно място.

Най-малко три хотела са били разрушени в гъстата горска зона на Киотари в източната част на Родос.

Заместник-кметът на Родос Атанасиос Виринис заяви, че някои хора са спали в кашони през нощта и предупреди, че няма достатъчно стоки от първа необходимост.

Гръцката противопожарна служба предупреди, че ситуацията може да се влоши, тъй като се налага евакуация на още села и че борбата за овладяване на пламъците може да отнеме няколко дни. В неделя с пожара се бореха 260 пожарникари, подпомагани от 18 самолета.

Шестима души са били откарани за кратко в болница с дихателни проблеми и по-късно са били освободени.

Службите за спешна помощ вече са се справили с пожарите на остров Евия, източно от Атина, и Айгио, югозападно от Атина. В Родос и други райони пожарите са довели до загуба на жилища.

Посолството на България в Атина препоръча на българските граждани в районите с пожари в Гърция да следят съобщенията и да изпълняват препоръките на Министерството на външните работи на Гърция, които са достъпни на гръцки и английски език. Местните власти съветват всички граждани при необходимост от помощ да се свързват директно с телефон 112.

Българското посолство в Атина е осигурило денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията: дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107; дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107; мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220 или на е-mail: embassy.athens@mfa.bg

По-рано днес Деница Петкова от дирекция "Стратегически комуникации и публична дипломация" на Министерство на външните работи заяви пред БТА, че няма нито един получен сигнал от българин за оказване на съдействие за евакуация от Родос.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още