IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са пътували активно за почивка и екскурзия в началото на годината

През първото тримесечие над 1 милион българи са реализирали туристически пътувания

15:28 | 27.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Туристическите пътувания са продължили да вълнуват българите и през зимните месеци в началото на годината в продължение на засиления интерес, отключен след пандемията. През първите три месеца (януари-март) най-многобройни са били пътуванията за „почивка и екскурзия“. Това се вижда от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

През първото тримесечие на 2024 г. над 1 милион българи са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 75%, са пътували само в страната, 20% - само в чужбина, а 5% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на пътувалите над 15 години нараства с 5,7%.

Статистиката сочи, че най-много са пътували българите на възраст 25 - 44 години - 409 хил., или 38,3% от всички пътували. Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок (83,8%) е в групата над 65 години. Делът на пътувалите в чужбина на възраст 45 - 64 години (22,5% от пътувалите в тази възрастова група) е най-голям в сравнение с останалите групи.

Пътували лица на възраст 15 и повече навършени години по тримесечия

Източник: НСИ Източник: НСИ

НСИ отчита, че най-много туристически пътувания както в страната (54%), така и в чужбина (67%) през първите три месеца на годината са били с цел „почивка и екскурзия“.

Като самостоятелни са били регистрирани 88% от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 94%, а на тези в чужбина - 58%.

Що се отнася до разходите за пътуванията, с най-голям дял както в страната, така и в чужбина са тези за храна – 37% и 32%.

Средният разход при пътуване с лична цел на едно лице е 272 лв. в страната и 717 лв. в чужбина.

Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 250 лв. в страната и 1208 лв. в чужбина.

Структура на туристическите пътувания по цели в страната и чужбина през първото тримесечие на 2024 г.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още