IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въздушният трафик в САЩ е нарушен след повреда на ключова компютърна система

Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ спря полетите в цялата страна, все още не е ясно колко голямо ще бъде въздействието

14:31 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Въздушният трафик в САЩ е сериозно нарушен: Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) спря полетите в цялата страна след компютърен срив, съобщават няколко медии. Според Bloomberg FAA е обявила, че нейната система Notam ("Notice to Air Missions") е отказала. Системата се използва за информиране на всички лица, участващи в летателните операции, като пилоти и наземен персонал.

Засегнати са операциите в цялата Национална система за въздушно пространство, съобщиха от агенцията. Първоначално обаче не беше ясно колко голямо ще бъде въздействието. 

Към сряда сутринта (местно време) според уебсайта flightaware.com повече от 750 полета в САЩ, от и до тях са били забавени, а около 90 са били отменени. Не е ясно дали компютърната повреда е била причина за прекъсванията. Bloomberg съобщи, че всички полети на United Airlines са били преустановени.

Техниците работят по отстраняването на проблема, съобщиха от FAA. Системата ще бъде рестартирана.

Новите прекъсвания са подобни на срива в дейността на Southwest Airlines Co. през декември, който я принуди да отмени повече от 16 700 полета и доведе авиокомпанията до загуба през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още