IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Пътят на жълтите павета" стана обект на разследване на Европейската прокуратура

Проверките по разследването се извършват от ГДБОП на пет места в столицата – полицията иззема документация и електронни доказателства по проекта

16:31 | 31.03.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската прокуратура извършва обиски в София по разследване за възможна корупция и злоупотреба със средства от Европейския съюз, свързани с ремонтите по възстановяване на историческия център на българската столица, "включително емблематичните жълти павета", пише на сайта на европейската институция.

Обвиненията по това разследване под името "Пътят на жълтите павета" се отнася до лошо управление на средствата, отпуснати на Столичната община за ремонт на центъра, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие, както и възможна корупция, с изчислени щети от поне 3 милиона евро.

Европейската прокуратура е започнала това разследване през есента на миналата година след съобщения в медиите. Проверяват се договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, спечелили обществени поръчки.

Според разследването през 2018 г. е сключен първи договор за възстановяване на центъра на София (включително булевард "Цар Освободител" и площад "Народно събрание"). През 2020 г., след извършени плащания, договорът е бил прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект и възможни щети при строителните дейности по построения през 1907 г. Централен военен клуб, който има историческа стойност.

От прокуратурата на ЕС посочват, че въпреки това около 3 млн. евро са били платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този договор Столична община е подписала нов договор с нов изпълнител, при същите условия. Новият изпълнител е поискал предварително плащане в размер на около 750 хиляди евро, за да възстанови жълтите павета, защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, отбелязват от прокуратурата, начело на която е Лаура Кьовеши.

Техническата експертиза на Министерството на регионалното развитие и благоустройството също е установила, че паветата са лошо положени и има и напукана настилка. От Европейската прокуратура се опасяват, че лошото качество на ремонта на паветата, изработени през 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на Столична община, биха могли да създадат допълнителни разходи.

Прокуратурата на ЕС разполага с финансови документи, от които разследването установява, че изпълнителите на ремонта са представили фалшиви документи с невярна информация, които удостоверяват, че строителните работи са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Проверките по разследването се извършват от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията иззема документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта, се уточнява в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Damian12
преди 1 година
има ли ремонт, който да не е за разследване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
гарантирано от ГЕРБ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още