IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операторът на летище София увеличава инвестициите в модернизирането му

Над 150 млн. лв. ще вложи "СОФ Кънект" в аерогарата до края на 2025 г.

15:28 | 17.05.23 г.
Снимка: Летище София
Снимка: Летище София

Над 50 млн. лв. годишно ще влага операторът на летище София "СОФ Кънект" в развитието на столичната аерогара в следващите три години. Така ще се постигне увеличение от 60 млн. лв., или с две трети повече спрямо заложеното в концесионния договор, съобщиха от пресцентъра на летището.

„Не само изпълняваме, но и ще преизпълним инвестиционната си програма. 150 млн. лв. ще бъде приносът на „СОФ Кънект“ към българската икономика до края на 2025 г., който да осигури трансформацията на столичния аеропорт", заяви Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на летището.

По думите му така общо за целия срок на концесията инвестициите в развитието на българското летище ще надвишат 1,2 млрд. лв.

"Работим активно и по подобряване на въздушната свързаност на града и страната - повече дестинации от летище София означават създаване на нови бизнеси и още работни места, а също и популяризиране на страната в международен мащаб“, допълни Кабайеро.

1,2 млрд. лв.

ще бъдат инвестирани в развитието на летището общо за целия срок на концесията

Инвестиционната програма на летището предвижда до 2030 г. да бъде изграден трети пътнически терминал. Работата по проектирането му вече е започнала. Новият терминал ще е свързан с Терминал 2, което трябва да доведе до допълнителни икономии за летището.

Ще бъде построен и 20-мегаватов фотоволтаичен парк, който да посрещне енергийните нужди на летищния комплекс. Първите пет мегавата трябва да бъдат внедрени още преди 2025 г.

Планирана е също пълна реконструкция на сградата на Терминал 2, който да поеме и полетите от Терминал 1, както и изграждане на три нови обществени паркинга.

Инвестициите включват и удвояване на гишетата за регистрация на пътници и увеличение на линиите за проверка на сигурността и граничен контрол.

Нова търговска зона от почти 2 хил. кв. м ще има за цел да подобри пътническото преживяване.

Тази година трябва да бъде внедрена нова модерна и ефективна система за управление на багажи.

Планирани са и три нови пътнически ръкава с възможност за обслужване и на ширококорпусни самолети за полети на дълги разстояния.

Предстои и ремонт и подобрение на летателното поле, включително пистата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още