IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фишове и актове за нарушения при шофиране вече се връчват и електронно

78 автомобила са отнети от шофьори с над 1,2 промила алкохол в кръвта от средата на октомври насам

16:42 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Системата за електронно връчване на фишове и наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата вече работи. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов при представянето на системата пред медиите, съвместно със заместник-министъра на електронното управление Валентин Мундров.

Системата функционира от 16 октомври, а до 2 ноември, за две седмици, са връчени над 5000 документа на гражданите, които имат регистрация в системата, като голяма част от тях са изплатени. „Ще подобрим събираемостта на глобите, което е основната превенция по отношение на борбата с пътните произшествия“, каза Стоянов, цитиран от БТА.

Той добави, че възможността за интегриране на системите на МВР и Министерството на електронното управление е дадена през законодателните промени, направени през август във връзка с нарушенията на пътя.

Сред промените е и отнемането на автомобили от водачите, които са установени да управляват след употреба на наркотици и алкохол над 1,2 промила, припомни министърът.

По думите на Калин Стоянов мярката работи. Той каза, че от влизането в сила на промените до момента са отнети 78 автомобила, а присъдите за шофиране след употреба на наркотици и алкохол са 194.

Валентин Мундров обясни, ме услугата дава възможност да бъде получена информация за извършено нарушение и се дава шанс то да бъде платено веднага. Гражданите се уведомяват с текстово съобщение по телефон или имейл.

„Работим да се получава с максимално малко закъснение след нарушението. След като бъде заснет автомобила, който превишава скоростта, се изпраща информация. Услугата не изисква задължителна регистрация в системата. Ако решите да се регистрирате, посочвате контактите, на които да получавате известията”, каза Мундров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още