IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ: Работим магистрала "Тракия" да има още една лента за всяко платно на движение

Сроковете по подготовка изглеждат доста разтегливи, може да са поне пет години, коментира регионалният министър Андрей Цеков и поиска промяна в ЗУТ

16:57 | 10.11.23 г. 1
Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Работи се по инициатива за разширяване на магистрала "Тракия" с по още една лента за всяко платно на движение. Това съобщи в минутите за парламентарен контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на въпрос какво предприема МРРБ за разширяване на автомагистралата от народните представители Емил Янков, Ангел Георгиев, Кръстьо Врачев и Никола Димитров.

„Сроковете по подготовка изглеждат доста разтегливи, може да са поне пет години, ако се спазят всички процедури, и на гражданите това няма да се хареса“, коментира министърът, цитиран от БТА.

Според него инвестиционният процес е свръхбюрократичен.

„Необходимостта от реформа там се знае и има съгласие между всички участници в процеса, както и от всички политически сили. Ние възнамеряваме да предложим реформа в Закона за устройство на територията (ЗУТ), която да облекчи инвестиционния процес, когато се отнася до работа по национални обекти“, обясни министърът и призова депутатите да подкрепят тази инициатива.

„До края на 2025 година може да приключи ремонтът на пътя през Златишкия проход“, прогнозира Андрей Цеков за трасето между Златица и Етрополе с дължина 16,6 километра. Този отговор получи народният представител Марин Маринов (ГЕРБ-СДС) за основния ремонт (рехабилитация) на републикански път II-37 Джурово - Етрополе - Златица.

Целият пътен участък е с дължина около 37 километра, които се намират в различна степен на подготовка за ремонт. Рехабилитацията предвижда не само възстановяване на пътната настилка, но и укрепване и отводняване на платното, ремонт на мост. Не се предвижда използването на съществуващ в района тунел, който е в южната част на Стара планина.

„МРРБ оказва пълна експертна помощ за изграждането на изцяло нова пречиствателна станция на язовир "Ясна поляна" в област Бургас“, потвърди регионалният министър в отговор на въпрос на депутата Борис Аладжов как върви ремонтът на пречиствателната станция за питейни води към язовир "Ясна поляна".

С решение на Министерския съвет обаче построяването на този обект е възложено на областния управител. „Това е ексцентрично и необичайно решение и с неясни за мен аргументи. Решението е взето от предходния кабинет“, коментира Андрей Цеков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още