IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Maersk спира преминаването на кораби през Червено море за 48 часа

Контейнеровозът Maersk Hangzhou е бил ударен от ракета, а впоследствие и атакуван от четири лодки, управлявани от бунтовници хути. САЩ са потопили три от тях

14:14 | 31.12.23 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Корабният гигант Maersk обяви в неделя, че спира преминаването на свои кораби през Червено море за 48 часа, след като подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути нападнаха един от неговите съдове, предаде Ройтерс.

Контейнеровозът Maersk Hangzhou е бил ударен от ракета, докато е преминавал през протока Баб ал Мандаб на път от Сингапур до пристанище Суец в Египет.

Корабът изглежда невредим при тази атака и е „успял да продължи транзита си на север“, казват от Maersk. След това е бил атакуван от четири лодки, управлявани от бунтовници хути, които са „открили огън, очаквайки да се качат на кораба“, съобщава датската корабна компания.

Американската армия съобщи, че хеликоптери на флота са потопили три от лодките, докато четвъртата е избягала. "След като хутите стреляха по американските хеликоптери, те отвърнаха на огъня при самозащита, потопиха три от четирите малки кораба и убиха екипажите. Четвъртият кораб избяга от района“, се казва в изявление на Централното командване на САЩ (CENTCOM), цитирано от AFP и БГНЕС.

„В светлината на инцидента и за да се даде време за разследване на подробностите за инцидента и допълнителна оценка на ситуацията със сигурността, беше решено да се забавят всички транзити през района за следващите 48 часа“, посочват от Maersk.

Хутите многократно атакуват плавателни съдове в жизненоважния корабен коридор в Червено море в знак на подкрепа на палестинците в Газа, където Израел се бори срещу групировката Хамас.

Нападенията нарушиха световната търговия, като големите корабни компании избират по-дългия и скъп маршрут около африканския нос Добра надежда, вместо през Суецкия канал. Червено море е входна точка за корабите, използващи Суецкия канал, който обслужва около 12% от световната търговия и е от жизненоважно значение за движението на стоки между Азия и Европа.

Графика: Ройтерс Графика: Ройтерс

САЩ стартираха операция на 19 декември, като заявиха, че повече от 20 държави са се съгласили да участват в усилията за опазване на корабите във водите на Червено море близо до Йемен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 31.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 месеца
До: RoyBatty ... са освен за рассияните , сирийците , палестинците и за хутите ли ще ривете ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
evlogi
преди 3 месеца
"Американската армия съобщи, че хеликоптери на флота са потопили три от лодките, докато четвъртата е избягала. "След като хутите стреляха по американските хеликоптери, те отвърнаха на огъня при самозащита, потопиха три от четирите малки кораба и убиха екипажите."..Ето как трябва да се действа с тези цър,вули.Б.ахти бандата примити,вна,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
RoyBatty
преди 3 месеца
"След като хутите стреляха по американските хеликоптери, те отвърнаха на огъня при самозащита, потопиха три от четирите малки кораба и убиха екипажите." ? ? ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още