IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири компании спират корабите си в района на нападенията в Червено и Арабско море море

Хутите са започнали преговори с „международни субекти“ с посредничеството на Оман, българският кораб "Руен" се насочва към Сомалия

23:01 | 16.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/YAHYA ARHAB
Снимка: EPA/YAHYA ARHAB

Четири големи корабни компании се отказват да пътуват през пролива на Червено море Баб ал-Мандаб заради атаките на йеменските бунтовници в района, предава АФП.

На 15 ноември Maersk и Hapag-Lloyd обявиха, че спират корабите си от маршрута, който е жизнено важен за световната търговия. Около 40% от световната международна търговия преминава през пролива между Йемен в югозападния край на Арабския полуостров и африканския континент.

На 16 декември такова решение обявиха и Mediterranean Shipping Company (MSC) и CMA CGM. Решението на MSC е свързано с атака срещу контейнеровоз на компанията в района, заради което тя прекратява движението на нейни кораби през пролива, докато това не стане безопасно. Става въпрос за кораба MSC Palatium III. Няма пострадали от екипажа, корабът е претърпял щети заради пожар.

Заради зачестилите атаки от CMA CGM са наредили на всички свои кораби да напуснат района до второ нареждане. „Ситуацията продължава да се влошава и има нарастващи опасения за сигурността“, посочва компанията в съобщение.

Бунтовниците обявиха война на Израел заради операцията в ивицата Газа

Йеменските хути (или хуси - б.ред.), които воюват с международно признатото правителство на страната и които са подкрепяни от Иран, нападат кораби в региона с искане Израел да прекрати операцията си в ивицата Газа и да позволи навлизане на хуманитарна помощ в региона. Те обявиха война на Израел заради ситуацията в Газа в началото на ноември.

Напрежението засилва опасенията, че конфликтът в Газа може да се разрасне.

Същевременно Централното командване на САЩ (CENTCOM) обяви, че американски разрушител е свалил 14 дрона в Червено море, изстреляни от контролираните от хутите райони на Йемен. Правителството на Обединеното кралство казва, че един от неговите разрушители също е свалил предполагаем атакуващ дрон в района с ракета Sea Viper.

Безпилотните апарати са определени като атакуващи дронове и свалени без кораби в района да претърпят щети. Няма ранени, уточняват от командването.

Корабът "Руен" е прехванат от индийски военноморски кораб, отвлечен е от сомалийски пирати

Междувременно индийски военноморски кораб, специално разгърнат за антипиратски патрул, успешно е прехванал отвлечения български товарен кораб „Руен“ в ранните часове на 16 декември, съобщават от индийския военен флот, цитирани от Times of India. Преди това бе съобщено, че индийски военен самолет е летял над кораба след отвличането му.

Отвлеченият кораб се насочва към бреговата линия на Сомалия, съобщава индийската телевизия NDTV. Първоначално имаше съмнения, че отвличането е дело на йеменската бунтовническа групировка хути, но впоследствие се изясни, че то е дело на пирати. 

Снимка: БГНЕС/Военноморски сили на Индия Снимка: БГНЕС/Военноморски сили на Индия

Залавянето на плавателния съд изглежда е първото голямо нападение от сомалийски пирати от 2017 г. насам, след усилията за борба срещу пиратството на няколко държави, осуетили подобни нападения в Аденския залив и Индийския океан.

Отвлеченият от хутите кораб с българи на борда - Galaxy Leader, все още не е освободен, а бунтовниците дори го превърнаха в атракция за местните. Друг нападнат кораб с български граждани в екипажа – Central Park, беше освободен от американски военен кораб и продължи по маршрута си.

Хутите преговарят с "международни субекти"

Хутите същевременно са започнали преговори с „международни субекти“ с посредничеството на Оман относно операциите им в Червено и Арабско море, заяви техен говорител.

В изявлението не се посочват страните, участващи в разговорите, и не се казва къде или кога са се състояли те. Това обаче може да означава, че бунтовниците са склонни на деескалация.

Йеменските хути продължават да настояват Израел да прекрати военните си действия в ивицата Газа и да позволи навлизането на хуманитарна помощ, казва говорителят на бунтовниците Мохамед Абдел-Салам.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 16.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още