IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подценена ли е опасността: Трети кораб с българи на борда е нападнат в Арабско море

Все още няма връзка с екипажа на плавателния съд, който е на Параходство „Български морски флот“

10:04 | 15.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Корабът „Руен“ – третият кораб с българи на борда, похитен край бреговете на Йемен, е подценил опасността от нападение по маршрута си. Това коментира пред Българската национална телевизия (БНТ) арабистът проф. Владимир Чуков.

Корабът е нападнат вчера от неизвестни лица. С екипажа няма връзка и не е ясно кои са похитителите, допълва Българското национално радио (БНР).

Според международната информация риболовен кораб, плаващ под ирански флаг, е изключил сигнала си за идентификация шест часа преди инцидента в близост до мястото, където се предполага, че корабът „Руен“ е взет на абордаж. Преди това иранският кораб е бил в офшорната зона на Сомалия.

Агенцията за морски търговски операции на Великобритания съобщава, че е получила доклад за сигнал за бедствие от плавателен съд, на който са се качили неизвестни лица. 

Корабът е на Параходство „Български морски флот“ АД и плава под малтийски флаг. Плавателният съд е похитен на около 380 морски мили източно от йеменския о. Сокотра, във водите на Арабско море.

Приоритет на компанията е сигурността на 18-те моряци на борда. Девет от тях са българи, един е от Ангола, а останалите 8 са от Мианмар, посочват от компанията в съобщение.

Формиран е екип във външно министерство, който ще се заеме със случая.

"През последните 3-4 дни хутите невероятно се активизираха, като атакуваха с дрон, с ракета - всичко това беше отблъснато. Но очевидно нашият кораб не е приложил мерки за сигурност, приложими по отношение на Червено море, а тук инцидентът става по на юг, в Арабско море. Предполагам, че в случая тази зона е смятана за по-малко рискова и не са взели необходимите предпазни мерки", коментира Боян Чуков пред БНТ.

Той припомня, че йеменските хути – подкрепяната от Иран милитаризирана група, които водят война срещу международно признатото правителство на Йемен, са предупредили, че разширяват обсега на нападенията си на кораби в региона заради войната, която обявиха на Израел след началото на операцията в Ивицата Газа. Хутите се заканиха да нападат и задържат всеки кораб, свързван по някакъв начин с Израел.

В плен на хутите е корабът Galaxy Leader, в чийто екипаж има двама българи – капитанът и помощник-капитанът. Друг кораб с българи беше нападнат след отвличането на Galaxy Leader, но след намесата на американски боен кораб плавателният съд е освободен и е продължил по маршрута си.

Хутите осъществиха и други нападения на търговски кораби, плаващи в района, вкл. с дронове и с ракети.

Според Боян Чуков вече не става въпрос само за плавателни съдове, които са израелска собственост, защото не е ясно българският кораб дали е отивал, или е идвал от израелско пристанище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още