IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йеменски бунтовници хуси са отвлекли товарен кораб с българи на борда в Червено море

По непотвърдена информация на кораба има двама българи, единият от които е капитан, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов

19:02 | 19.11.23 г.
Снимка: архив EPA/БГНЕС
Снимка: архив EPA/БГНЕС

Йеменските бунтовници хуси са отвлекли в Червено море товарен кораб с българи на борда, обяви днес канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, цитирана от вестник Times of Israel.

В изявлението се уточнява, че плавателният съд е собственост на британска компания, но е с японски оператор. На борда на товарния кораб има 25 души екипаж от България, Украйна, Филипините и Мексико, но не и израелци, според канцеларията на Нетаняху.

Тя каза, цитирана от Асошиейтед прес, че отвлеченият кораб се казва "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) и плава под флага на Бахамските острови.

Има такъв инцидент, по непотвърдена информация има двама българи, единият от които е капитан. Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред Нова телевизия по повод информацията за отвлечения кораб в Червено море.

В момента се изяснява ситуацията, във всички такива случаи сме в тясна комуникация с партньорски служби, обясни министърът. 

Канцеларията на израелския премиер обвини Иран, че плавателният съд е бил отвлечен от хусите по негово нареждане. "Това е поредният акт на ирански тероризъм, който отразява скок напред в иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и поражда международни последици що се отнася до сигурността на глобалните морски маршрути", пише още в изявлението, цитирано от "Таймс ъв Израел".

Според израелската армия корабът е бил отвлечен в южната част на Червено море, предаде Ройтерс. По нейни данни той е плавал от Турция за Индия и на борда му няма израелци.

Според открити източници, цитирани от Асошиейтед прес, обаче собствениците на "Галакси лийдър" са свързани с основаната от израелския бизнесмен Ейбрахам (Рами) Унгар британска компания "Рей кар кериърс" (Ray Car Carriers). Унгар, който е смятан за един от най-богатите хора в Израел, каза пред АП, че е уведомен за случая, но не може да коментира, тъй като за момента не разполага с подробности, пише БТА

Хусите, които са съюзник на Иран, изстрелват ракети с голям обсег и изпращат дронове срещу Израел в знак на солидарност с "Хамас", с което еврейската държава воюва от шест седмици, отбелязва Ройтерс. На 7 октомври палестинското ислямистко движение извърши нападение на израелска територия, убивайки около 1200 души, предимно цивилни, и отвличайки приблизително 240 човека. В отговор Израел предприе военна операция в ивицата Газа, при която по последни данни на контролираните от "Хамас" власти в палестинската територия са били убити над 12 300 души.

В началото на тази седмица лидерът на хусите Абдел Малик ал Хуси каза, че неговата групировка ще продължи да извършва атаки срещу Израел и може да вземе под прицел израелски кораби в Червено море и протока Баб ел Мандеб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 19.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още