IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ пуска отново обществена поръчка за 35 мотрисни влака

Поръчките на железниците са с огромен финансов ресурс и интерес, коментира транспортният министър

12:36 | 21.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

БДЖ ще пусне отново обществена поръчка за 35 мотрисни влака в понеделник (22 януари), съобщи пред БНР транспортният министър Георги Гвоздейков. Поръчката е опростена, защото рестирктивните технически параметри са затруднили изпълнителите, посочи още той. "Съобразихме се основно с базовите изисквания и стандарти в Европа и света", допълни още той.

Поръчката е на стойност над 1,1 млрд. лева без ДДС.

По-рестриктивни изисквания се поставят с цал максимална защита на българския интерес, но те натоварват производството и водят до увеличаване на цената и удължаване на срока за доставка. Сега изискванията са преработени, съобразено с международни стандарти и залагаме на типово производство, което в момента тече по поточните линии на основните производители, увери още Гвоздейков.

До началото на февруари се очаква да бъде избран и кандидат за доставката на 20 електрически влака тип "push – pull", като стойонстта е 1,2 млрд. лева.

Поръчките на БДЖ са с огромен финансов ресурс и интерес и министърът, че посочи, че няма провал при обществените поръчки в тази сфера, въпреки многократното прекратяване по някои от тях.Част от средствата са по Плана за възстановяване и устойчивост, като те ще допринесат за позеленяване на транспорта.

В Министерството на транспорта се прави анализ на планове за либерализация на железопътния транспорт и вероятно до април ще има готовност и за обявяване на обществена поръчка и за избор на оператори на жп пътнически и товарен транспорт, стана ясно още от думите на министъра.

Според него БДЖ се справя много добре с пътническата услуга, която има и социален компонент, и има шанс да бъде следващият жп превозвач.

Гвоздейков очаква на 31 януари, ако условията го позволяват, в България да пристигне и първият медицински хеликоптер, като още от следващия ден той ще може да заработи в реална ситуация.

Транспортният министър коментира още, че очаква България да е пълноправен член на Шенген до 2025 година. Що се отнася до бъдещето му в управлението, Гвоздейков няма информация дали ще продължи да работи и след ротацията на правителството през март, но това не е нещо, което може да го разколебае.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 21.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още