IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ купува до 70 модернизирани пътнически вагона от Deutsche Bahn

Проектът е реализиран за по-малко от три месеца с подкрепата на посолството на Германия в София

18:21 | 24.01.24 г.
Снимка: Министерство на транспорта
Снимка: Министерство на транспорта

До 70 вагона от подвижния състав на германските железници на преференциални цени и условия ще получи БДЖ-Пътнически превози от Deutsche Bahn. Водят се последни разговори за покупката, с която националният железопътен превозвач ще модернизира над 20% от подвижния състав, използван в момента, който е на възраст над 40 години. Това стана ясно по време на среща на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков с посланика на Германия Ирене Планк и представители на Deutsche Bahn, съобщи транспортното министерство.

„През изминалите шест месеца проведох поредица от срещи с посланици от различни европейски държави и изпратихме запитвания до всички големи производители на подвижен състав в Европа, като целта беше само една – бързи стъпки към реформата на БДЖ“, заяви Гвоздейков.

Снимка: Министерство на транспорта Снимка: Министерство на транспорта

По думите му благодарение на активната подкрепа от посолството на Германия за по-малко от три месеца е осигурен модернизиран подвижен състав на европейско ниво, който е наличен и ще бъде доставен в кратки срокове. „Това е отличен шанс българското общество най-после да получи така чаканата реформа в железопътния транспорт, която не е направена повече от 30 години“, заяви министърът.

Той подчерта, че ще бъдат закупени между 50 и 70 модернизирани пътнически вагони, които до миналия месец са били в експлоатация от Deutsche Bahn по линиите “Intercity”. „Подвижният състав е за скорост до 200 км в час, климатизиран, без купета, а тип отворено пространство, като притежава всички удобства за пътниците“, посочи Георги Гвоздейков.

До средата на февруари български екип ще посети Германия за уточняване и довършване на процедурите по доставка и придобиване на пътническите вагони.

Снимка: Министерство на транспорта Снимка: Министерство на транспорта

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още