IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Пеев: През декември очакваме едномилионния полет през България

С още около 10% е очакваният ръст през 2024 г., съобщи директорът на "Булатса"

14:27 | 02.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

България увеличава с около 15% самолетния трафик, който преминава над страната в сравнение с предпандемичните нива от 2019 г. Това съобщи директорът на „Булатса“ Георги Пеев в интервю на Александър Богоявленски за "Авиошоу", излъчено в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му, държавната компания прогнозира още около 10% ръст през 2024 г. През декември са обслужени 69 700 полета, което е почти 15% увеличение на годишна база.

Компанията обучава активно ръководители на полети и от 1 февруари „Академия Булатса“ обяви новата си кампания за набиране на кандидати. Пеев уточни, че в момента се обучават още десет човека и така ще се покрие натоварването с предизвикателствата от увеличението на трафика.

"Така ще се справим с увеличението, което идва от потоците, които се преориентират през България за Близкия и Далечния изток, а през лятото към натоварените туристически дестинации – Гърция и Турция", коментира Георги Пеев.

Според него вече е започнало натоварването на трафика. „Януари записа безпрецедентно увеличение спрямо предходни години, като очакванията на „Булатса“ са от април то да е още по-голямо“, прогнозира той.

Пеев очаква през юли и август компанията да обслужва около 110 хиляди самолета на месечна база, а в началото на декември да се стигне и до едномилионния полет.

На 3 февруари държавната компания ще отбележи 55 години от основаването си.

Цялото интервю на Александър Богоявленски с директора на "Булатса" може да гледате тази събота по Bulgaria ON AIR и след това по Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още