IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корабът "Руен" може да се ползва за нападения над други плавателни съдове, предупреждават експерти

Корабът е видян да плава в източна посока на 160 морски мили югоизточно от град Ейл край бреговете на Сомалия в Арабско море

20:37 | 14.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Военноморски сили на Индия
Снимка: БГНЕС/Военноморски сили на Индия

Плаващият под малтийски флаг кораб за насипни товари "Руен", който е българска собственост и бе отвлечен от сомалийски пирати през декември, е бил забелязан да отплава от бреговете на Сомалия и може да бъде използван за извършване на нападения срещу търговски кораби, съобщи днес британската компания за морска сигурност "Амбри", цитирана от "Ройтерс".

Корабът, който има черен корпус, червена палуба и жълт комин с червена хоризонтална линия, е бил видян да плава в източна посока на 160 морски мили (296 километра) югоизточно от град Ейл край бреговете на Сомалия в Арабско море, уточнява "Амбри". Компанията съветва други кораби в района да повишат бдителността си.

Откуп за отвлечения екипаж на "Руен" не е платен, допълва "Амбри". Според медийни публикации екипажът му се състои от 18 души.

Това съобщение идва, след като във вторник край бреговете на Сомалия 20 нападатели се качиха на борда и поеха контрола над товарен кораб, плаващ под флага на Бангладеш.

През последните месеци сомалийските пирати възобновиха нападенията си, отбелязва "Ройтерс".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още