IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската St Charles Resources купува българската минна компания Eastern Resources за 4,5 млн. лева

Основните активи на придобитото дружество са два златни проекта - Кутел и Костилково

08:04 | 03.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Suzanne Plunkett/Bloomberg News
Снимка: Suzanne Plunkett/Bloomberg News

Канадската компания St Charles Resources е постигнала окончателен договор за придобиването на базираната в България минна компания Eastern Resources, която притежава два златни проекта в Южна България, в сделка за 3,33 млн. канадски долара (4,47 млн. лева), съобщава купувачът. 

Като част от сделката собствениците на Eastern Resources ще получат 952 380 акции в обединената компания за всяка притежавана от тях акция, обяви St Charles в прессъобщение. Общо акционерите на Eastern Resources ще получат 33,3 милиона акции в новосформираното предприятие, което представлява дял от 54,92%. Покупната цена, платима от St Charles, ще се счита за равна на около 95 238 канадски долара за акция на Eastern Resources, което съответства на обща цена от 3,33 млн. канадски долара. Канадската компания ще осъществи сделката чрез британското си звено Eastern Resources (UK) Ltd.

Eastern Resources има четирима акционери: „Сифин Кепитъл" ООД, представлявано от Шон Хасън, „Болкан Минерал енд Дискавъри" ЕООД, представлявано от Данко Желев, "ГЕОПС-Болкан Дрилинг Сървисиз" ЕООД, представлявано от Васил Андреев, и „Дънди Рисорсиз Лимитид" - дъщерно дружество на Dundee Corporation. 

Eastern Resources контролира 100% от два качествени проекта за епитермално злато, разположени в българската част на Западния тетиански пояс: проекта Кутел (Източните Родопи) и проекта Костилково (в региона на Хасково, в близост до гръцката граница). Ръководството на Eastern Resources вярва, че активите ѝ показват потенциал за висококачествена, добра металургия и нискосулфидационна епитермална златна минерализация. Дейността на емитента в резултат на преобразуването ще бъде съсредоточена основно върху проучването на проекта за злато в Кутел, проекта за злато в Костилково и придобиването на допълнителни активи в съответствие с неговата стратегия за целенасочено проучване, се казва още в съобщението. 

Споразумението за сделката е постигнато след подписването на писмо за намерение през септември. Канадците са били съветвани от правна кантора McMillan LLP, Fasken Martineau DuMoulin LLP е бил юридически съветник на Eastern Resources.

Канадските компании от сектора са особено активни в региона. Едва преди няколко седмици канадската компания за добив на злато Velocity Minerals подписа обвързващо споразумение с българското дружество „Зеленрок“ за постепенно закупуване на до 75% от проекта за добив на злато и мед „Златуша“ в България. „Зеленрок“ е изцяло собственост на австралийската Raiden Resources.

Velocity Minerals е получила изключителната опция за двуетапно придобиване с парични средства и акции. Първият етап от възможността включва придобиване на дял от до 51%, а вторият – допълнителни 24%, или общо 75%. Чрез придобиването компанията ще получи право на лиценз за търсене и проучване, обхващащ 195 кв. км непроучена територия „Златуша“ в Западна България, близо до границата със Сърбия, се казва още в прессъобщението. Само преди няколко седмици канадската компания получи oдoбpeниe от Министерство на енергетиката зa 3-гoдишнa paбoтнa пpoгpaмa пo пpoyчвaнe нa eвeнтyaлнo злaтнo нaxoдищe в зeмлищeтo нa apдинcĸoтo ceлo Дънгoвo.

А преди две години Velocity Minerals Ltd. придоби 100% от проекта "Иглика" – находище на злато и мед в Югоизточна България на територията на общините Елхово и Болярово в района на Странджа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още