IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската Velocity Minerals придобива 75% от проекта за добив на злато и мед "Златуша"

Чрез придобиването компанията ще получи право на лиценз за търсене и проучване, обхващащ 195 кв. км непроучена територия в Западна България

16:16 | 24.01.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Канадската компания за добив на злато Velocity Minerals съобщи във вторник, че е подписала обвързващо споразумение с българското дружество „Зеленрок“ за постепенно закупуване на до 75% от проекта за добив на злато и мед „Златуша“ в България. „Зеленрок“ е изцяло собственост на австралийската Raiden Resources.

Според прессъобщение, публикувано на сайта на Velocity, компанията е получила изключителната опция за двуетапно придобиване с парични средства и акции. Първият етап от възможността включва придобиване на дял от до 51%, а вторият – допълнителни 24%, или общо 75%.

Чрез придобиването компанията ще получи право на лиценз за търсене и проучване, обхващащ 195 кв. км непроучена територия „Златуша“ в Западна България, близо до границата със Сърбия, се казва още в прессъобщението.

Разположение на площта "Златуша". Карта: Velocity Minerals Разположение на площта "Златуша". Карта: Velocity Minerals

„Придобиването на лиценза за търсене в „Златуша“ беше висок приоритет за Velocity през последните месеци,” казва Кийт Хендерсън, главен изпълнителен директор на Velocity, в съобщението. „Комбинацията от съществуващи минерализирани зони, разположени в такъв плодовит минерален пояс, и общата липса на систематично съвременно проучване означава, че ние ще дадем приоритет на работата в „Златуша“. Вярваме, че площта е много перспективна за допълнителна златна и медно-златна епитермална, порфирна и скарнова минерализация“.

Според компанията територията много прилича на Панагюрското рудно поле, където се намират мини като Челопеч, Елаците и Асарел.

Само преди седмица канадската компания получи oдoбpeниe от Министерство на енергетиката зa 3-гoдишнa paбoтнa пpoгpaмa пo пpoyчвaнe нa eвeнтyaлнo злaтнo нaxoдищe в зeмлищeтo нa apдинcĸoтo ceлo Дънгoвo.

Разрешителното позволява тестовите сондажи да започнат през 2023 г., като първоначално ще се извършват до 2000 метра дълбочина, се казва в изявление на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още