IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля съвместно закупуване на оръжия за Украйна

Блокът не може да чака години, за да попълни собствените си военни запаси или да изпрати боеприпаси в Украйна, заяви Урсула фон дер Лайен

13:30 | 18.02.23 г. 6
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: БГНЕС/EPA/JOHANNES SIMON
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: БГНЕС/EPA/JOHANNES SIMON

Европейският съюз спешно проучва варианти за обединяване на своите страни членки с цел закупуване на боеприпаси за Украйна след предупрежденията от Киев, че войските му се нуждаят от повече доставки бързо, предаде Ройтерс.

Очаква се външните министри на страните от ЕС да обсъдят идеята за съвместна доставка на 155-милиметрови артилерийски снаряди – крайно необходими на Киев – на среща в Брюксел в понеделник.

Представители на ЕС и дипломати казват, че подобен подход би бил по-ефективен, отколкото страните членки да правят индивидуални поръчки. По-големите поръчки ще помогнат също на индустрията да инвестира в допълнителен капацитет, допълват те.

Европейският съюз има за цел да обедини усилията си с отбранителната индустрия на блока, за да ускори и разшири производството на боеприпаси, които са крайно необходими на бойното поле в Украйна и за попълване на военните запаси на страните членки, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Говорейки на Мюнхенската конференция по сигурността в събота, тя предложи блокът да направи това, което направи по време на пандемията, за да се подготви за широкомащабното производство на ваксини срещу COVID-19.

„Можем да помислим например за предварителни споразумения за покупка, които дават възможност на отбранителната индустрия да инвестира в производствени линии сега, за да може по-бързо да увеличи количеството, което може да достави“, посочи Фон дер Лайен.

Тя подчерта, че блокът не може да чака месеци и години, за да попълни собствените си военни запаси или да изпрати боеприпаси като 155-милиметрови артилерийски снаряди в Украйна.

„Сега наистина е моментът да се ускори и увеличи производството на стандартизирани продукти, от които Украйна отчаяно се нуждае, например боеприпаси“, каза тя.

Въпреки че не се очакват конкретни решения в понеделник, дипломати и служители на ЕС заявиха, че има силно желание да се действа бързо.

Дипломат от ЕС е заявил, че блокът се фокусира върху това как да увеличи производството, как да купува боеприпаси съвместно и как да плаща за тях. „Мисля, че ще видите няколко добри съобщения и обяснения в следващите дни от европейските институции. След това идва необходимата техническа работа“, е казал дипломатът.

Дискусиите получиха тласък, след като украинският президент Володимир Зеленски лично представи своите аргументи за увеличаване на доставките пред лидерите на ЕС на срещата на върха миналата седмица, а Естония предложи съвместна доставка на ЕС на 155-милиметрови снаряди.

Изчерпани запаси

Евентуалните съвместни покупки ще имат за цел да попълнят запасите на съюзниците на Киев, които са силно изчерпани след една година доставки на боеприпаси в помощ на Украйна във войната с Русия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви тази седмица, че Украйна изразходва артилерийски снаряди по-бързо, отколкото нейните съюзници могат да ги произвеждат в момента.

Украинските сили изстрелват между 2 хил. и 7 хил. артилерийски снаряда на ден, докато Русия използва между 20 хил. и 60 хил., сочи информация от естонския доклад, цитирана от Ройтерс.

Дипломатът от ЕС казва, че поне част от финансирането вероятно ще дойде от фонда на ЕС за военна помощ European Peace Facility. Естония също предложи използването на фонда, който е одобрил около 3,6 млрд. евро в подкрепа на Украйна, но главно чрез финансова помощ, предоставена от членовете на ЕС поотделно.

Високопоставен служител на ЕС е коментирал, че ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел и неговата дипломатическа служба смятат предложението на Естония за "потенциално много добра идея".

Купуването на оръжия до голяма степен е запазена територия на националните правителства в рамките на ЕС.

Въпреки това Европейската агенция по отбрана (EDA) участва в съвместни усилия за обществени поръчки през 2014 г. с пет страни членки на ЕС за закупуване на боеприпаси за противотанково оръжие. Тя предложи да поеме водеща роля и в друга инициатива за закупуване на боеприпаси.

„Искаме да продължим да подкрепяме държавите членки за попълване на техните запаси, които те доставят на Украйна“, заяви главният изпълнителен директор на EDA Иржи Шедиви. „Предложихме на държавите членки да действаме от тяхно име за доставките на различни видове боеприпаси“.

Дипломати и официални лица не цитират точна сума, която ЕС може да похарчи за съвместни покупки. Според естонския доклад тази година могат да бъдат закупени 1 млн. 155-мм снаряди за около 4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 18.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: valentino29 хахаха и в частност сорос ги плаща, нали лъжливиий!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
xapoznai
преди 1 година
Ниска цена за европейците за приключване на последната пълномащабна война в Европа... Високата цена я плащат украинците и руснаците като в крайна сметка за едните цената ще се окаже непосилна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 7
valentino29
преди 1 година
До: Ever ,-Всъщност ,Европа го прави поне половин година .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 11
Ever
преди 1 година
Както е тръгнало, защо направо ЕС да не плаща данъците и пенсиите на Украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 14
0pk
преди 1 година
Хубава новина, но не разбрах от кого съвместно ше закупуваме тия оръжия/снаряди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 33
zelka007
преди 1 година
Хубава новина , копейкопоклонниците ще вдигнат гребена и ще закукуригат в синхрон ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още