fallback

Производствените цени у нас записаха близо 6% месечен спад за февруари

Влияние за месечния спад оказват по-ниските цени при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, отчита НСИ

14:35 | 30.03.23 г.

Общият индекс на цените на производител в България се понижава с 5,9% през февруари спрямо януари при значително намаление на цените за производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 17%.

На годишна база обаче общият показател нараства с 8,9% при увеличение за една година с 11,3% при преработващата промишленост и с 8,9% при добивната промишленост.

За сравнение, месечното намаление през януари беше 2,2%, а на годишна база статистиката отчете повишение с 16,8% заради високите цени на горивата.

През миналия месец НСИ регистрира намаление при цените в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 17%, и в преработващата промишленост - с 0,1%, докато увеличение се наблюдава в добивната промишленост - с 0,6%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са отчетени при: производството на химични продукти - с 3,7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1,2%, производството на хранителни продукти - с 0,2%.

По данни на статистиката повишение на цените се наблюдава при: производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 6,6%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 2,4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1,8%.

На годишна база ръст на цените има при: преработващата промишленост - с 11,3%, добивната промишленост - с 8,9%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,5%.

В преработващата промишленост значително повишение на цените е отчетено при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 27,2%, производството на хранителни продукти - с 23.1%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 21,2%.

НСИ отчита намаление при производството на основни метали - с 3,1%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността (2015 = 100)

Източник: НСИ

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

На месечна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява със 7,9% през февруари. Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 16,5%, и в преработващата промишленост - с 0,2%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 0,2%.

Намаление на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 5,1%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0,6%, производството на хранителни продукти - с 0,2%, производството на основни метали - с 0,1%.

По-високи цени НСИ регистрира при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 11,1%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 5,7%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 2,1%.

За една година индексът на цените на производител на вътрешния пазар се увеличава с 9,7% през февруари, при ръст на цените в: преработващата промишленост - с 16,5%, добивната промишленост - с 10,8%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,2%.

Съществен ръст на цените в преработващата промишленост за една година има при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 31,9%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 30,7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 29,4%, производството на хранителни продукти - с 24%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 0,3%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2015 = 100)

Източник: НСИ

Индекси на цените на производител на международния пазар

По данни на НСИ индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 1,9% през февруари спрямо януари, но за една година нараства със 7,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 30.03.23 г.
fallback
Още от Индустрия виж още