IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 23 млн. лева са инвестирани в нова поточна линия за бира в кен опаковки

Досега в завода в Благоевград „Карлсберг България“ е осигурила работа на 500 човека, но с новото производство ще бъдат открити още работни места

20:30 | 14.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Над 23 млн. лева са инвестирани в новата поточна „CAN“ линия за производство на бира в кенове от 0,5 л. в завода на „Карлсберг България“ в Благоевград, която работи от днес. Тя се намира в новата производствена сграда, оборудвана с най-модерни технологии.

„Това е едно от истински значимите събития, защото глобална компания като вашата не само е избрала страната ни за бизнеса си, но и продължава да расте тук с нова инвестиция“, обърна се към инвеститорите при откриването на новата производствена линия Ирина Щонова, зам.-министър на икономиката и индустрията.

По думите ѝ, фактът, че компанията „Карлсберг България“ е позиционирала производството си в България, показва оценката на фирмата за възможностите на развитие на дейността ѝ у нас. Ирина Щонова поздрави ръководството на компанията за действията им в сферата на зеления преход.

„През 2022 г. са спестени близо 150 т. въглеродни емисии. Като държава приветстваме вашите усилия за ограничаване на въглеродния отпечатък от дейността ви чрез програми за енергийна ефективност в производството и дистрибуцията“, посочи тя, цитирана от пресцентъра на икономическото ведомство.

До момента „Карлсберг България“ осигурява работа на 500 човека, като се очаква с новата производствена линия да бъдат открити още работни места. По думите на изпълнителния директор на компанията Войчех Жабински фирмата ще продължи да се инвестира в най-ценния актив на компанията – хората, които работят в нея.

Посланикът на Дания у нас Н. Пр. Йес Богород Нилсен напомни, че „Карлсберг“ е една от най-големите датски компании, които оперират в България и е пример как традициите, иновациите и качеството могат да се съчетават.

През октомври миналата година Българска агенция за инвестиции връчи сертификат за инвестиция клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на „Карлсберг България“ за инвестицията за разширение на завода си в Благоевград.

„Карлсберг груп“ е датска компания, един от водещите международни производители на бира в света, с огромно портфолио от брандове на различни напитки. Компанията е основана през 1847 г. в Копенхаген от Якоб Якобсен. Марката „Carlsberg“ е една от най-известните бирени марки в света и заедно с „Балтика“ и „Tuborg“ са сред осемте най-големи марки в Европа.

Над 42 хил. души работят в „Карлсберг груп“, а продукти на компанията се продават на над 150 пазара по света.

През септември 2022 г. двата завода, които работят в България, обединяват ресурси и активи под името „Карлсберг България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още