IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Карлсберг България“ разширява производството си в Благоевград с нови 23 млн. лева

Инвестицията е в нова производствена сграда с поточна линия за бира в кенове

17:14 | 14.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Министерство на иновациите и растежа
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

„Карлсберг България“ инвестира 23 млн. лева в разширението на завода си в Благоевград за производство на бира в кен. За това вложение пивоварната компания получи сертификат за инвестиция клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

Инвестицията е в нова производствена сграда. В нея ще бъде изградена нова поточна „CAN“ линия за производство на бира в кенове от 0,5 л. Очакваният старт е през първата половина на 2023 г., което ще позволи на компанията да разшири портфолиото си от продуктови иновации.

„Инвестицията, която ще бъде направена в Благоевград, е от огромно значение, особено предвид икономическата ситуация, не само в България, но в световен мащаб. Тя ще даде възможност за нови работни места, от каквито несъмнено има нужда“, заяви при връчването на сертификата Стефан Савов, заместник-министърът на иновациите и растежа, цитиран от министерството. По думите му компанията е един от сериозните работодатели на територията на областния център.

Войчех Жабински, изпълнителен директор на „Карлсберг България“, увери, че компанията има интерес да инвестира не само в нови технологии и производствени мощности, но и в икономическото, социалното и културното развитие на регионите, в които работи.

„Компанията разполага с две пивоварни – в град Шумен и в Благоевград, както и с логистични и търговски центрове в цялата страна. Осигуряваме работни места на повече от 500 души. С новата „CAN“ линия планираме да разширим производството и заетостта в компанията, защото вярваме, че иновациите и съвместните проекти са начин да допринесем за едно по-устойчиво бъдеще. Тя ще ни позволи също така да произвеждаме бира в кен-опаковки тук, в България, вместо да внасяме от съседни страни“, посочи мениджърът.

„Карлсберг груп“ е един от водещите международни производители на бира в света. Над 42 хиляди души работят в „Карлсберг груп“, а продукти се продават на над 150 пазара в света.

През септември двата завода, работещи в България, „Шуменско пиво“ и „Пиринско пиво“, обединяват ресурси и активи под името „Карлсберг България“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още