IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландската Nedschroef откри завод за авточасти в Стара Загора за 50 млн. лв.

Предприятието се нарежда сред най-големите в аутомотив сектора в региона и ще създаде 300 нови работни места

18:55 | 19.07.23 г.
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Нидерландската компания Nedschroef откри завод за високотехнологични авточасти в Стара Загора, инвестицията в който е за над 50 млн. лв. Предприятието се нарежда сред най-големите в аутомотив сектора в региона и ще създаде 300 нови работни места.

Проектът е реализиран от германското подразделение на Nedschroef със съдействието на търговското аташе на България в Бавария Стефан Йонков. Това стана ясно по време на официалната церемония по представянето на инвестицията, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката и индустрията.

Новата производствена мощност е разположена върху площ от близо 30 хил. кв. метра в индустриална зона Стара Загора.

"Инвестицията е важна за България и региона, защото такива глобални компании трансферират в България ключови технологии в аутомотив индустрията", заяви при откриването министърът на икономиката Богдан Богданов.

Той допълни, че в следващите няколко години старозагорският регион ще предостави много възможности на компаниите, най-вече по линия  на Фонда за справедлив преход.

"Това, което искаме да кажем като институции е, че приоритет в следващите години ще е развитието на Стар Загора и региона. Ние трябва да разкрием нови работни места. Хората, които в момента работят и в минния сектор и в Маришкия басейн, най-вероятно ще трябва да се преквалифицират. Ние искаме да създадем нов бизнес, нови възможности тук. Това са компании с по-голям брой работни места, които да дадат възможност на всички тези хора да си подсигурят и работата и развитието на местно ниво", каза Богданов.

Основен приоритет на министерството е изграждането на нова индустриална зона в Стара Загора на терен, който е към "Държавна консолидационна компания" и в момента се разработва такъв проект. "Национална компания индустриални зони" ще е операторът и структурата, с която съвместно с общината ще се развие такъв терен.

"Вече мислим за следващата стъпка, която ще предприемем в тази посока, бяхме на посещение в Стара Загора с ключови инвеститори, с които сме в преговори в момента – големи производства, които ще променят буквално облика не само на региона, но и на България", заяви още министърът.

Koninklijke Nedschroef Holding B.V., със седалище в Хелмонд, Нидерландия, е създадена преди 125 години и е символ на иновативна технология за свързване в световен мащаб. Интелигентно инженерство, висококачествени крепежни елементи и индивидуални технологични решения за формоване от Nedschroef се използват в автомобилната, транспортната и космическата индустрия, както и в машиностроенето и енергетиката. За компанията, която е един от водещите световни производители на крепежни елементи, работят 2300 служители в 11 страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още