IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийска компания ще строи завод за автомобилни части в Русе за 60 млн. лв.

Съоръжението ще разкрие близо 400 нови работни места в града, като се очаква търговското производство да стартира през 2025 г.

13:21 | 18.07.23 г. 3
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Базираната във Виена Gebauer & Griller Group ще инвестира близо 60 млн. лв. в строежа на ново производствено съоръжение в Русе за компоненти с фокус върху автомобилните и индустриални приложения, съобщава пресслужбата на Министерството на икономиката и индустрията.

Австрийската компания ще работи като доставчик на баварската аутомотив индустрия, като се очаква новият завод да осигури около 400 нови работни места, става ясно от срещата между икономическия министър Богдан Богданов и д‐р Матиас Хорнеман, вицепрезидент на компанията, и Арно Хаселхорст, главен изпълнителен директор на GG Group. На събитието присъстваха още Златомира Стефанова, заместник-кмет „Икономика и международно сътрудничество“ към Община Русе, и търговският представител на България в Бавария Стефан Йонков.

Богданов подчерта, че автомобилната индустрия е една от най-бързо растящите в страната и е сред приоритетните за привличане на инвестиции. Той изтъкна, че над 90% от произведените в Европа автомобили използват компоненти, произведени в България, като все повече компании преориентират фокуса си на производство към компоненти за електрически автомобили.

„В резултат на многоетапен процес беше взето решение за изграждане на първоначален завод с площ 13 хил. кв. м в Русе, чиято първа копка ще бъде направена през настоящата година. Завършването на новия завод и стартирането на предсерийното производство е планирано за лятото на 2024 г., а стартирането на серийното производство - за лятото на 2025 г. В дългосрочен план планираме обем на инвестициите от 29 млн. евро тук, в рамките на следващите 5 години и постепенно увеличаване на броя на пряко заетите до около 400 и около 100 непреки служители", представи официално решението на компанията Арно Хаселхорст.

Още от самото начало новият завод ще има ясен фокус върху продукти за електромобилност за известни европейски производители на автомобили. Компанията планира да произвежда у нас високотехнологични компоненти за електромобилите на баварски концерн, стана ясно още на срещата.

„За да използваме пазарния си потенциал и по този начин да продължим да инвестираме в бъдещи технологии в дългосрочен план, е възможно разширяване и в други сегменти“, изтъкна от своя страна Матиас Хорнеман, вицепрезидент на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 9 месеца
До: Скъсана_УшанкаТака е! Требе си поне убразувание от Харуърт! Обзалагем се, че ти имаш поне едно такова. От Амазон ли го поръча като другите? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: andy Куха копейко, толкова си празноглава, че не можеш дори да систематизираш разбираема реч, в която има смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
andy
преди 9 месеца
Таз година завод за полупроводници, а догодина за цели проводници! Там до завода за батерии. Улево!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още