IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Glencore се отказа да строи завод за рециклиране на електромобилни батерии в Италия

Компанията разглежда няколко държави като алтернативни локации както в Европа, така и в Северна Америка

22:06 | 23.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарската миннодобивна компания Glencore се отказа от идеята да изгражда завод за рециклиране на батерии за електромобили в Италия, въпреки че все още разглежда остров Сардиния за по-голямо съоръжение, съобщава Ройтерс.

Компанията изтъква, че решението за преместване на проектния завод за тестване и демонстрация извън Сардиния ще позволи по-бързото му въвеждане в експлоатация.

Glencore обяви през май, че ще разработи център за рециклиране с канадския стартъп Li-Cycle на острова, където първият разполага и с други промишлени обекти.

Но двете компании решиха, че фазата на тестване и демонстрация на този проект вече няма да се извършва в Сардиния, след като местните власти отказаха да ускорят процеса по оценка на въздействието върху околната среда. 

„Това развитие не оказва незабавно влияние върху оценката за осъществимост на проекта за по-голям хъб“, изтъкват от Glencore. „Окончателното проучване за осъществимост продължава и остава фокусирано върху Сардиния. Тази инициатива е важна за нашата стратегия за рециклиране и е в съответствие с целите на Италия за устойчиво развитие на индустрията“, добавя групата.

Тя не уточнява къде ще построи пилотния завод.

Италианският бизнес вестник Il Sole 24 Ore информира по-рано в четвъртък, че Glencore разглежда няколко държави като алтернативни локации както в Европа, така и в Северна Америка.

Профсъюзите CGIL, CISL и UIL разкритикуваха липсата на твърди срокове за текущата процедура за оценка на околната среда и обвиниха региона Сардиния и италианското правителство в "отношение на недоверие" към проекта.

„Изправени сме пред неприемлива ситуация: от една страна, (италианските власти) настояват и работят за започване на процеса по декарбонизация, а от друга страна, (те) забавят всички планове, които са част от енергийния преход“, изтъкват синдикатите.

Миналия месец Ройтерс съобщи, че документите, подадени от Glencore като част от процедурата за оценка на въздействието върху околната среда, са били счетени за недостатъчни от регионалната администрация на Сардиния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още