IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis създава съвместно предприятие за рециклиране и повторна употреба

Групата очаква да генерира 2 млрд. евро приходи до 2030 г. от дейности, свързани с "кръговата икономика"

11:16 | 07.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилната група Stellantis ще създаде съвместно предприятие с компанията за рециклиране Galloo, за да управлява процесите на повторната употреба, повторното производство и рециклиране на превозни средства след края на експлоатационния им живот, съобщава Automotive News Europe.

Двете компании обявиха, че са подписали меморандум за разбирателство за създаване на предприятието, което се очаква да стартира в края на тази година. То ще се фокусира върху Белгия, Франция и Люксембург и след това ще се разшири в цяла Европа.

Клиентите биха могли да оставят превозните си средства в център за разглобяване – така наречената услуга за „връщане“ – като частите ще бъдат препродадени, обновени или рециклирани, споделя Алисън Джоунс, вицепрезидент „Глобална кръгова икономика“ в Stellantis.

Един от центровете ще бъде във фабриката „Мирафиори“ в Торино, Италия, въпреки че Джоунс добавя, че датата за стартиране на услугата в страната все още не е определена.

Stellantis заяви миналата есен, че ще увеличи съдържанието на рециклирани материали в своите превозни средства, като същевременно ще се опита да отговори на нарастващото търсене на рециклирани материали.

Според Джоунс процесът ще включва и батерии за електрически автомобили. Все пак тя отбеляза, че повечето излезли от употреба превозни средства са с бензинови и дизелови двигатели.

Stellantis вече предлага услуги за обратно приемане на излезли от употреба превозни средства, но споразумението с Galloo ще направи услугата по-видима и ще помогне за създаването на база данни, изтъква още Джоунс.

По думите ѝ има три основни причини да се създаде съвместното предприятие: Stellantis може да бъде част от веригата на рециклиране/обновяване/повторна употреба; може да даде на автомобилния производител достъп до материали, които могат да се сблъскат с дефицит, като медта; помага на Stellantis да отговори на предстоящите изисквания в страни като Франция, които притискат производителите на автомобили да „приемат обратно“ превозни средства след края на живота им.

Съвместното предприятие също така допринася за постигането на целите на Stellantis за нулеви въглеродни емисии, подчерта Джоунс.

„Технологията се променя по отношение на това какво може да се рециклира“, като все повече части се проектират с идеята за рециклиране. В същото време Stellantis се опитва да удължи живота на своите превозни средства възможно най-много, изтъква още тя.

Stellantis очаква да генерира 2 млрд. евро приходи до 2030 г. от дейности,  свързани с "кръговата икономика". Съвместното предприятие с Galloo ще допринесе за увеличаване на приходите от рециклиране десетократно и приходите от части четирикратно в края на десетилетието, изтъкват от Stellantis.

Компанията Galloo, основана през 1939 г., има 42 дъщерни дружества в Белгия, Франция и Нидерландия. Тя управлява възстановяването, преобразуването и повторната употреба на метали и някои видове пластмаси.

Други производители на автомобили също засилват усилията си за рециклиране и повторна употреба. Renault Group е в процес на преобразуване на фабриката си във Флинс, Франция, в център за кръгова икономика, наречен Refactory. Дейностите там включват възстановяване на употребявани автомобили, обновяване на части, преквалификация и осигуряване на „втори живот“ на електромобилните батерии, наред с други дейности.

Renault очаква да генерира допълнителни 1 млрд. евро годишно от подобни дейности до 2030 г. Втора Refactory е планирана в  завод за трансмисии в Севиля, Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още