IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 86 млн. лв. ще се финансират бизнес проекти с авангардни научни постижения

За четвърта поредна година Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и БАН правят среща с българските предприемачи

18:30 | 11.06.24 г.
Снимка: МИР
Снимка: МИР

С 86 млн. лв. по Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация Министерството на иновациите и растежа ще осигури финансиране за насърчаване на връзката наука-бизнес през 2024 г. Целта е да се подобри сътрудничеството между академичния и бизнес сектори, да се развива иновационният потенциал на малките и средни предприятия, да се осигурява подкрепа за авангардни научни и иновационни програми и проекти. За това съобщи заместник-министърът на МИР проф. Георги Ангелов, който участва във форума „Наука и бизнес“.

В него, за четвърта поредна година Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Българската академия на науките (БАН) правят среща с българските предприемачи, за да обявят постиженията на научните среди.

„Предстои Министерството на иновациите и растежа да обяви процедура „Малки иновативни грантове за малки и средни предприятия“. Бюджетът ѝ е 25 млн. лева и ще създаде предпоставки за широко използване на изградените модерни научни комплекси за решаване на реални проблеми на бизнеса“, посочи зам.-министърът. Той подчерта, че основната цел на процедурата е предоставяне на подкрепа на микро-, малки и средни предприятия за по-широко използване на капацитета на научните организации, центровете за върхови постижения и центровете за компетентност чрез предоставяне на финансиране за достъп до широк набор от наукоемки услуги, лабораторни изпитвания, анализи и експертиза.

Създадените 16 центъра за върхови постижения и центрове за компетентност в предишния програмен период могат да бъдат въвлечени по-широко в научните изследвания и разработки съвместно между компании и изследователски институции. За тях е предвидено финансиране за устойчивост в настоящия програмен период и сътрудничеството им с компаниите би допринесло за постигане на пълноценни резултати и добавяне на стойност.

Другата процедура, която МИР ще обяви, е „Зелени и цифрови партньорства за интелигентна трансформация“ с бюджет от 60 млн. лв. Тя ще повиши конкурентоспособността на малките и средни предприятия чрез превръщането на „зелените“ предизвикателства във възможности, които създават нови пътища за иновации, икономически растеж и качеството на живот и водят до намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда и климата.

„Мярката има за цел и да допринесе създаване на условия за устойчиви решения чрез предоставяне на зелени цифрови услуги, създаване на пазарно предимство чрез въвеждането или разработването на „зелени и цифрови“ решения и екоиновации“, отбеляза проф. Ангелов.

Той коментира и създаването на Фонд за технологичен трансфер, за който предстои процедура за избор на финансов мениджър. Тя ще се води от Фонд на фондовете към МИР, който отговаря за създаването на фонда.

По думите на зам.-министъра, по линия на иновациите в сектор отбрана има още няколко финансови инструмента. Това са Ускорителят в областта на иновациите в отбраната в северния Атлантик (DIANA) и Фондът за иновации на НАТО.

Проф. Ангелов уточни, че по DIANA могат да участват както нововъзникващи компании, така и развиващи се компании, съсредоточени върху тези нововъзникващи и дисруптивни технологии.

Фондът на НАТО за иновации ще осигурява инвестиции във високотехнологични стартъпи и компании, които имат потенциал за приложение в сигурността и отбраната, като по него може да се кандидатства с проекти по всяко време от годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още