IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Технологичен трансфер на регионално ниво ще привлече инвестиции

Сътрудничеството между тех паркове в Югоизточна Европа ще стане подготвителен лагер за иновативни компании, съобщи Натанаил Стефанов от „София Тех Парк“

20:58 | 22.05.24 г.

Инициативата South East European Innovators Challenge е насочена за подкрепа на стартъпите в региона на Югоизточна Европа и засилването на връзката между технологичните паркове. Това е първият проект на новосформирания алианс на тех парковете в региона, като представлява подготвителен лагер за иновативни технологични компании. Технологичният трансфер на регионално ниво ще привлече инвестиции. Това прогнозира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Натанаил Стефанов, заместник-председател на управителния съвет на "София Тех Парк".

Първият научно-технологичен парк в България ще е домакин на първото издание на инициативата през октомври. South East European Innovators Challenge е насочена в подкрепа развитието на стартиращите компании и иновационните екосистеми от региона, и е подкрепена от научно-технологични паркове от България, Румъния, Гърция, Сърбия и Турция.

Началото на поредицата от обучения, събития, менторски сесии и семинари ще бъде обявено по време на осмото издание на Forum of Advanced Technologies, което ще се проведе Ниш, Република Сърбия, на 12 и 13 юни.

„Моделът на работа на тех парковете ще е свързан с местната специфика в дадената държава. По този начин различните страни имат предпоставки за развитие в силните си страни“, посочи Стефанов и обясни, че когато се комбинират усилията на технологичните паркове, ще се улесни привличането на големи инвестиции и чужди компании, тъй като пазарът и броят на фирмите за научно развитие се разрастват.

По думите му една от целите на парковете е икономиките в региона да са основани на знание и висока добавена стойност. „Ако "София Тех Парк" работи само в България, то ние имаме един малък пазар и достъп единствено до българските университети. В момента, в който започнем да си сътрудничим по-активно, основен акцент попада върху сътрудничеството и конкуренцията“, коментира Натанаил Стефанов.

Според него е много важно да има местна специализация при сътрудничеството – всяка страна да развива технологии в даден сектор и „всеки да се фокусира върху това, в което е най-силен, но да разчита на знанието и експертизата на околните страни“ .

Зам.-председателят на управителния съвет на "София Тех парк" смята, че предизвикателството ще е в две части – първата включва менторство на компаниите от местния тех парк, а във втория етап ще се съберат всички компании заедно и ще бъде излъчен победител. „С тази инициатива ще се покажат добрите проекти и желание за работа, което би привлякло инвеститори“, очаква той.

По какъв начин "София Тех Парк" ще привлече компании от цялата страна? Каква е програмата за новатори на технологичния парк? Как ще се включат посланиците от регионите за реализиране на проектите? Как ще се компенсират недостатъците на Северозапада с липсата на висши учебни заведения при създаване на проекти? 

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още