IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се създава компания, базирана на научни изследвания

Фондове от Близкия изток искат да инвестират в български стартъпи, съобщи Натанаил Стефанов, зам.-председател на управителния съвет на "София Тех Парк"

21:45 | 25.03.24 г.

Процесът на науката може да се комерсиализира – учените да се занимават с фундаментална и приложна наука, като се свържат с екип от предприемачи. Това заяви в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Натанаил Стефанов, заместник-председател на управителния съвет на „София Тех Парк“.

По думите му моделът включва няколко стъпки – изследване, прототип на продукта и подготовка за пазара.

По какъв начин да се реализира идеята, дава представа програмата South East European Innovators Program (SEEIP), създадена от екип на "София Тех Парк" и Junior Achievement Bulgaria. Тя ще се представи в 14 града в България през втората половина на април. Натанаил Стефанов обясни, че целта на програмата е да даде информация на учени, които искат да комерсиализират науката, професионалисти, които нямат свое начинание, но имат интерес в сферата на предприемачеството, както и гимназисти и студенти.

„Условията на българския пазар и качеството на стартиращите компании у нас привличат интерес от все повече страни, включително и на фондове от Близкия изток. Програмата South East European Innovators Program цели да подпомогне иноватори из цялата страна и да се разрасне, обхващайки Централна и Югоизточна Европа“, посочи мениджърът. Стефанов добави, че амбициите на екипа се простират извън границите на страната ни, но първо искат да използват потенциала в България.

Той отбеляза, че що се отнася до факторите, поради които все повече стартиращи компании искат да се развиват в България, причината е, че условията за бизнес у нас са се подобрили значително и обясни, че този сектор привлича все повече капитали.

„Мой личен приятел ми разказа – едно време ми беше много трудно да продавам български компании. В момента има толкова голям интерес, че има все повече компании, които искат да инвестират конкретно в български компании“, даде пример той и конкретизира с фонд от Близкия изток, който търси специално български стартъпи в сферата на финансовите технологии.

На въпрос с какво българските компании предизвикват такъв интерес, предприемачът отговори, че те са няколко, сред които качеството на фирмите и представянето на техните служители. Друга причина е, че това е начин за инвеститори извън Европейския съюз да стъпят на европейския пазар, както и начин да се диверсифицира рискът.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още