IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Тази година ще има глад за инвестиции в сферата на стартъпите

В световен план има свиване на венчър кепитъл инвестициите, каза Стоян Недин от Vitosha Venture Partners

10:05 | 18.03.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През тази година ще има глад за инвестиции в сферата на стартъпите, защото има много силен спад на активните фондове, прогнозира Стоян Недин, партньор във Vitosha Venture Partners, в предаването Update на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му най-добрите стартъпи ще могат да получат пари, но най-добрите предприемачи би трябвало винаги да могат да си намерят пари. Въпросът е колко пари ще има за тези, които не са в 1% най-впечатляващи стартъпи, каза той.

Недин коментира отражението на глобалните конфликти върху инвестициите в стартъпи. Макар че има известна изолация между стартъп венчър кепитъл екосистемата и геополитическата ситуация, тази изолация не е пълна, отбеляза той.

Има много сериозно световно свиване във венчър кепитъл инвестициите, особено на по-следващи етапи – инвестиционни рундове от над 10-20 млн., там свиването е още по-голямо, каза Недин. По думите му регионалният пазар е силно доминиран от два източника на инвестиране – Фондът на фондовете и Европейският инвестиционен фонд.

„Когато има по-малко инвеститори, съответно и оценките намаляват и не е толкова добра среда за стартъпите да набират пари. Но пък е много добра среда за инвеститори, които искат да влязат на ниски цени при топ стартъпи“, каза той.

Според Недин догодина се очаква да влязат доста нови фондове на българския пазар и през 2025 г. ще има известно успокояване.

Предстои да бъде създаден нов фонд, който ще цели да инвестира в малко по-малък брой компании – 35-40 в следващите пет години. Той ще има малко по-широк географски фокус – компании от съседните ни страни в Югоизточна Европа, като все пак акцентът върху българската екосистема ще се запази, обясни Недин.

„Целта ни е да започем да инвестираме с този фонд около края на тази година или първото тримесечие на следващата“, каза той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването UpDate може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още