IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ученици тестват средата на стартъпи със свои идеи

Как се възпитава предприемачески дух и се реализират иновативни идеи, коментират преподавателят Деян Дойков и учениците Калина Георгиева и Елица Нанчева

15:24 | 22.11.23 г.

Динамо на рамката на колело, което превръща кинетичната енергия в електрическа, зареждайки до две устройства, биоразградими капсули за кафе, създадени от конопено стъбло, които вече се продават, и соларно зарядно устройство върху телефонната кутия са част от бизнес идеите на ученици. За да се насърчават те да създават бизнеси, трябва да се стимулира ученическата енергия и креативност, като това се случва чрез учебна компания, която може да реализира идеите в процеса на бизнес планиране и моделиране. Този пример даде в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Деян Дойков, преподавател в ЧЕГ "Проф. Иван Апостолов".

Той съобщи, че на следващия етап учениците трябва да представят продукти и проекти на състезания, за да усетят какво е конкуренция.

Екологичен стартъп е напълно възможно да пробие в България, като страната ни е създала добра среда за стартъпи, но за по-мащабни проекти в чужбина е по-добра среда.

„Бизнес идеята започна с динамо за рамката на колело, което превръща кинетичната енергия към електрическа, като зарежда до две устройства“, обясни Елица Нанчева. Ученичката разкри, че с идеята си и с останалите в екипа се явяват на хакатон за градска мобилност, на който се класират втори, а след това отиват в Литва, където представят продукта си и вземат награда за хора, които биха изнасяли продукта си извън границите на страната си. Тя обясни, че смятат да използват акселераторска програма, след което да търсят финанси, като в момента са в процес на създаване на бизнес план, след което ще разработят физически продукт на идеята им.

Деян Дойков допълни, че след това ще преработят продукта си, за да е по-модерен, като идеята е насочена към включването на двуколесни транспортни превозни средства в концепцията на smart city за „умен и зелен град“.

Калина Георгиева, която разработва биоразградими капсули за кафе, създадени от конопено стъбло, чиито период на разграждане е един месец, обясни, че използват 3D принтер и много други иновативни машини за производството им. Тя допълни, че екипът е спечелил награди за продукта си, който има сайт и вече се продава.

„Голямата идея е да въвлечем в учебния процес ученическата енергия и креативност, като това се случва чрез учебна компания, която може да реализира идеите и да представя продукти и проекти на състезания“, посочи Дойков. За пример той даде компания за соларно зарядно устройство върху телефонната кутия, която зарежда телефона при наличие на слънчева енергия, но и при батерия, която акумулира тази енергия и след това се използва в периоди, в които няма слънце. „Друга компания използва зоолит за отглеждане на растения, като по този начин се намалява поливането два пъти“, съобщи за друга иновативна идея преподавателят.

Той допълни, че предприемаческият дух се възпитава в училище с прилагането на система, чрез която по-големите ученици помагат на по-малките в процеса, а малките от своя страна са помощници в реализирането на идеите на по-големите.

Нанчева каза, че най-важното научено в училище е това да не се отказва, тъй като преди реализиране на идеята им, получават отзиви, че е твърде сложно и е трудно да се получи, но с общи усилия на мотивирани младежи постигат резултат.

Според нея реализацията на идеята у нас зависи от стартъпа. Тя обясни, че се е запознавала и виждала други млади хора с изключително добри идеи, но понякога те не биха пробили у нас и може би било по-лесно да реализират идеята си в чужбина.

С колко компании участват учениците в състезания? Как се намира финансиране за реализиране на ученическите идеи? Има ли бизнес ниши, където могат да се изявят учениците? Кои са най-големите предизвикателството пред образованието у нас? Как се осигуряват менторство и коучинг?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още