IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София Тех Парк оптимизира суперкомпютъра, за да е по-ефективен за AI

Акцент в работата ни е подкрепа на научните разработки в страната, каза Натанаил Стефанов

16:47 | 16.01.24 г.

Планира се оптимизация на суперкомпютъра в София Тех Парк, която ще му помогне да отговаря на нуждите на научната среда и бизнеса. Ще бъдат подобрени компоненти, използвани при изкуствения интелект. Това каза Натанаил Стефанов, заместник-председател на Управителния съвет на София Тех Парк, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Това ще се случи с отпуснатите малко над 8 млн. лв.от Министерски съвет. Част от средствата ще се насочат за покриване на разходите за енергия и охлаждане около суперкомпютъра.

Събеседникът обобщи, че изминалата 2023 г. е била интересна, интензивна и успешна година за София Тех Парк, наситена с много инициативи, събития и проекти. Миналата година са се провели над 270 събития само на форума „Джон Атанасов“ и паркът се е радвал на около 200 хил. посетители.

Паркът работи в различни направления, като фокусът е върху подкрепа на научните разработки в страната. Суперкомпютърът е бил използван на 80% от капацитета му.

Друга насока, в която се работи, е подпомагане на предприемаческата екосистема и сферата на образованието и знанието. София Тех Парк предоставя технологична инфраструктура на учените и експертите, като едновременно с това се опитва да създаде мост между научната част и комерсиализацията. Помага в сферата на дигитализацията и пазарната валидация, тъй като често учените трудно прилагат идеите и разработките на пазара, обясни гостът в предаването. 

Също така паркът предлага облачни услуги, които са на по-ниска цена от тази на най-големите компании в сектора, което улеснява малките компании и повишава конкурентоспособността на големите. Един от проектите, по който се работи, е на университета в Германия, като се правят симулации на черна дупка, а суперкомпютърът у нас участва в целия процес на симулацията.

„Ние сме изключително щастливи, че имаме суперкомпютър в България. Той е един от най-бързите суперкомпютри в Източна Европа. Това позволява на първо място да се правят развойни проекти – нещо, което традиционно преди 10 години би отнело 10 години, днес може да се направи за 3 или 4 месеца“, посочи Стефанов.

Плановете на технологичния парк за 2024 г. са амбициозни, като акцент се поставя върху подкрепата на предприемачи. Работи се по програма за иноватори в Централна и Източна Европа, по която в момента има 65 кандидатури и 28 одобрени екипа, с които се работи активно.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още