IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата увеличава капитала си в "София Тех Парк", средствата са за суперкомпютъра

Те ще се използват за покриване на оперативните му разходи и за надграждането му

19:45 | 13.12.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството одобри увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на „София Тех Парк“ АД с парична вноска от малко над 8,1 млн. лв. Средствата ще отидат за покриване на оперативните разходи на суперкомпютъра и за разходи по дейностите за надграждането му, съобщава правителственият пресцентър.

Увеличението на капитала ще се извърши с решение на Общото събрание на акционерите на „София Тех Парк“, а източник на средствата за увеличението са предоставените по бюджета на Министерството на иновациите и растежа за 2023 г. за придобиване на дялови акции за увеличение на капитала и капиталовите резерви, уточняват от МС.

Министърът на иновациите и растежа е органът, който упражнява правата на държавата в капитала на „София Тех Парк“ АД съгласно решение на МС от февруари 2022 г.

Българският Discoverer е първият по рода си суперкомпютър в Източна Европа с производителност от порядъка на петафлопс. Изграден е по проект от 2019 г. на EuroHPC JU - съвместно предприятие, структурирано от Европейския съюз, за изпълнение на инициативата за европейски високопроизводителни изчислителни технологии.

Изпълнител на българския проект е хостващото предприятие - Консорциум „Суперкомпютър - Петаскейл България" (Petascale Supercomputer Bulgaria), с водещ партньор „София Тех Парк" АД и членове Национален център за суперкомпютърни приложения и Стратегически център за изкуствен интелект.

Главната цел на суперкомпютъра е да насърчи научната дейност в страната с приложение в индустрията и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. Открит е за потребители от публичния и от частния сектор и е насочен изключително към граждански приложения, при спазване на приложимите правила относно държавните помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още