IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият суперкомпютър „Хемус“ ще помага в решаването на невъзможни досега задачи

Изкуственият интелект няма да замени учените, посочва проф. дмн Петър Бойваленков

14:44 | 23.10.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Суперкомпютърът „Хемус“ дава възможност да се решават задачи, които досега са изглеждали невъзможни, защото за изчислението им е бил необходим повече от един човешки живот. Това каза проф. дмн Петър Бойваленков, директор на Института по математика и информатика към БАН, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Тепърва предстои да се въвежда нов софтуер и да се напасва с все още действащия суперкомпютър „Авитохол“, с който ще работят заедно в следващите две години, обясни още той. Новият суперкомпютър е мощно средство за решение на задачи, които искат много изчисления свързани с климатични промени, здравеопазване и фармация и много други, каза ученият. В здравеопазването и фармацията се използва за моделиране на медицински ситуации или лекарства, като се търси максимална ефективност на лекарството и минимални странични ефекти, посочи Бойваленков.

Той отбеляза, че най-баналната употреба на суперкомпютъра, свързана с климатичните промени, е за предсказване на времето, но има много други по-дългосрочни и важни задачи, които изискват обработката и изчислението на много променливи и параметри. Тук идва и важната роля на учените да въведат правилните параметри, така че да позволят на суперкомпютъра да даде най-точен резултат.

„Изкуственият интелект ни дава нови възможности и предизвикателства, но не мисля, че ще се стигне до момент, в който математикът да бъде заменен от компютъра“, каза още Бойваленков. Той отбеляза, че все още никой не може да даде точна прогноза и всичко предсказано сега има почти нулева вероятност да се сбъдне. Регулациите и развитието на изкуствения интелект трябва да вървят паралелно и да имаме план като общество на къде ще се развиваме, каза гостът.

Директорът на Института по математика и информатика посочи, че има подобрение по отношение на позицията на България на световната научна карта и отбеляза, че се усеща подкрепата на държавата, но и интересът от страна на младите. Бойваленков допълни, че във всеки голям център по математика по света има поне един българин.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още