IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Кирилов: Със симулации на суперкомпютрите се изпитват иновативните модели

Каква е ролята на дигиталните двойници, коментира оперативният директор на Суперкомпютър Discoverer България

22:33 | 06.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Суперкомпютрите позволяват огромен напредък в множество сфери, защото значително ускоряват процеси, като тестване на лекарства или клинични изпитвания, съобщи в предаването „Футуризъм“ по Bloomberg TV Bulgaria Кирил Кирилов, оперативен директор на Суперкомпютър Discoverer България.. Много големи компании като BMW или самолетостроители имат собствени суперкомпютри и симулациите, които правят, им позволяват да проектират и изпитват своите иновативни модели чрез тях, обясни той и допълни, че при достатъчно количество налична информация тези симулации биха могли да позволят на хората да изчисляват много точно бъдещия ефект на действие или събитие от настоящето.

„Суперкомпютрите намират приложение в множество сфери, като фармацията, 2D материали, откриване на нови молекули за създаване на лекарства, прогнозиране на все повече случаи на екстремно време и климатични промени“, посочи Кирилов. Експертът напомни още, че София разполага със суперкомпютър от клас Петаскейл машини, който развива пикова мощност от 6 милиона милиарда операции с плаваща операция в секунда.

Що се отнася до дигиталните двойници, Кирилов обясни, че това е много точно копие на истински обект, а относно тяхното приложение даде пример с новия завод на BMW.

IT експертът посочи, че строителите разполагат с дигитален двойник на поточната линия, на всички материали и роботи.

„Компанията прави симулации коя е най-добрата подредба, кои са най-добрите условия и къде са тесните места, поясни той и уточни, че симулациите ще продължат няколко години и ще помогнат за настройването на цялата техника. – Когато строежът бъде завършен, компанията ще разполага с цялата необходима информация и ще започне да функционира веднага.“

На въпрос какви са ползите от суперкомпютрите във фармацията, Кирилов потвърди успехите при лечението на онкологични заболявания. „Учените се опитват да синтезират протеини и части от РНК, които могат да се борят срещу тумора. Ваксините по време на пандемията също бяха синтезирани с подобни технологии, поради което нямаше клинични изпитвания, които обикновено отнемат години“, разкри той и напомни, че така се прави така наречената персонализирана медицина, при която всеки човек се лекува по самостоятелен начин.

Кирил Кирилов съобщи за друг проект, свързан със създаването на протеини, които могат да помогнат на пациент да се възстанови от химиотерапия, друга област е създаване на субстанция или препарат, който да бъде вкаран в тялото на човек орално или венозно. Според него задачата никак не е лесна, защото някои препарати не могат да се смесват преди да влязат в тялото на човека, а други реагират на метала в иглата.

Кирилов потвърди, че учените разполагат с готови библиотеки и софтуер от материали и знаят комбинациите между повечето елементи, а това улеснява симулацията на различни процеси.

Относно 2D материалите той разкри, че името им произлиза от изключително малката им дебелина от едва един атом, като са над 200 вида, като най-популярният е графенът. „В зависимост от средата си, те са или диелектрици или свръхбързи проводници, често променят формата си и се групират по различен начин в зависимост от лъчението или електромагнитното поле, на което са подложени“, посочи IT експертът и обясни, че това е основен градивен материал на нанорботите.

Какви ползи носят дигиталните двойници на сгради, какво представлява симулацията на бъдещи събития с помощта на суперкомпютър, кои държави използват такива машини най-често и как се контролира употребата им, за да не се използва за хакерски атаки и други престъпления?

Целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 07.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още