IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помага ли българският суперкомпютър Discoverer на световната научна общност?

Магистърска програма в СУ ще обучава специалисти за високопроизводителни изчисления, каза аза Петър Статев, председател на Надзорния съвет на София Тех Парк

19:03 | 25.01.23 г.

Българският суперкомпютър Discoverer работи все по-успешно в помощ на световни и български научни екипи. Въпреки че е само на една година, той успешно е позициониран в европейската научна общност, където от много години работят подобни суперкомпютри - в Германия и Франция. Това каза Петър Статев, председател на Надзорния съвет на София Тех Парк, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта научни екипи от Италия, Испания, Германия, Нидерландия и Франция вече работят с Discoverer и лимитът за европейски клиенти е запълнен. „Лимитът за български клиенти обаче далеч не е достигнат, но и това ще стане“, сподели събеседникът.

"На първо място, причината е, че типичните български потребители в момента са хора единствено от академичната сфера, даже и там няма достатъчно знание и опит за използването на суперкомпютъра. Този проблем се вижда и на европейско ниво. Затова тази година започва специална магистърска програма във Факултета по математика и информатика към Софийски университет "Св. Климент Охридски", която има за цел да обучи поне 100 магистри в сферата на високопроизводителните изчисления", обясни Статев.

Той допълни, че за използването на такава изчислителна мощ не е достатъчно познание по биология, математика, химия, физика. "Необходимо е повече - да възпитаме поколение от хора, които да разбират понятията на високопроизводителните изчисления", обясни гостът.

За новите функции на Discoverer, които се планират, Статев каза, че при изграждането на суперкомпютъра са "създадени само половината от изчислителните възможности, които са необходими на съвременния свят".  "Ние изградихме компютър, който не притежава графични ускорители. Това намаляваше възможните приложения на машината. Много се говори напоследък за големи данни, обучение на машини, изкуствен интелект. Във всички тези области основното приложение, върху което те се градят, са невронните мрежи, а ефективното използване на невронни мрежи изисква графични ускорители", отбеляза Статев.

Какви са новите високотехнологични тенденции за личното здравеопазване? Ще показват ли автомобилите на бъдещето личните емоционални нагласи на шофьора чрез промяна на цвета?  Защо процесът на събиране и управление на данните се превръща в "новото злато в света" и достатъчно добре ли е регулиран и управляван?

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още