IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осигурена е подкрепа от 15 млн. лв. за млади учени

Увеличава се броят на перспективните млади учени и постдокторанти, които работят в държавни университети и научни организации

13:42 | 24.07.22 г.
Осигурена е подкрепа от 15 млн. лв. за млади учени

Подкрепа за 1165 млади учени в размер на 15 милиона лева е осигурила за три години националната програма на Министерството на образованието и науката "Млади учени и постдокторанти". Средствата са близо пет пъти повече от предвиденото, посочват от просветното министерство.

От 2018 до 2021 г. публикациите в индексирани и реферирани издания с участие на млад учен или постдокторант – 3625 при 400 очаквани.

С 22,9 % е увеличен броят на перспективните млади учени и постдокторанти, които работят в държавни университети и научни организации спрямо 2016 година.

Средствата по програмата бяха отпуснати само за възнаграждения на новоназначени млади учени и постдокторанти и за допълнителни месечни възнаграждения на вече назначени млади учени и постдокторанти в организациите бенефициенти.

В резултат на тази подкрепа Българската академия на науките е успяла да обърне тенденцията млади учени да напускат институтите и те остават на работа в тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още