IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как работи българската платформата за учебни тестове?

В бъдеще апликацията сама ще генерира съдържание от официалните програми на МОН

21:08 | 04.01.23 г.

Българската платформата СмартТест пести на учителите време за създаване и проверка на тестове, като им позволява да се съсредоточат върху преподаването. Алгоритъмът може да предложи различни варианти на тест, дори за всеки един ученик, и да помогне за анализите, изисквани от Министерството на образованието и науката. Това каза Александър Попов, основател на СмартТест, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Към момента СмартТест работи с 53 училища в България. Един положителен ефект, за който са споделили доволни учители при обратна връзка, е бил изключителен спад на преписването. "Много лесно учениците могат да получат различен вариант на подредба на теста или различни въпроси на теста", обясни Попов. "Могат да виждат само един въпрос на страница, без право да се връщат назад. Учителят може да задава колко минути и секунди може да се прекара на всеки един въпрос“, посочи събеседникът.

Според Попов спадът в преписването дава по-добра обратна връзка от оценката на учителите и може да действа мотивиращо на учениците да получават реални резултати и да изградят навици да учат и разчитат на себе си.

Досега е дигитализирано учебното съдържание и управлението, но все още тестовете са на хартия. Именно при проверката на знанията на учениците се вписва платформата СмартТест. Проверяването е автоматично, то става по предварително зададена от учителите скала за оценяване, поясни гостът.

Една от целите на платформата е в бъдеще да започне сама да генерира съдържание от официалните програми на МОН, а не това да се прави от учителите. Ще се включат всички предмети и теми за всички класове.

За момента платформата е само на български, но създателите възнамеряват да навлязат и на чужди пазари. "Това е една от целите ни за тази година. Първо мислим да я преведем на английски, защото там вероятно ще има най-голям интерес. Надяваме се да намерим партньори в България - най-вече частни училища, които имат училища в България и в чужбина", посочи Попов.

Повече за платформата и как се развива стартъп средата в България може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още