IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще остане ли корабът „Калиакра“ емблема на българското ветроходство

Нужна е държавна намеса за поддръжката на плавателния съд, посочи капитан Тома Томов, първи капитан на ветрохода

16:21 | 07.03.24 г.
Снимка: Facebook
Снимка: Facebook

„Калиакра“ трябва да остане емблема на българското ветроходство. Освен учебни функции корабът има и посланическа мисия. Участието му в каквито и да е морски събития извън граница засвидетелстват присъствието на България на морската карта на световното корабоплаване. За това настоя в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria капитан Тома Томов, първи капитан на ветрохода "Калиакра", който се надява морският плавателен съд отново да участва в престижни състезания.

„В момента няма средства за поддръжката му и той е извън експлоатация. Един от вариантите е дружество с нестопанска цел между морските общини, морските гимназии и държавни институции, да отговаря за поддръжката на кораба“, посочи вариант капитанът. Тома Томов се надява корабът да влезе в експлоатация и след това да се обучи и екипаж за него.

„Калиакра“ е първият ветроход, построен в България, и тази година отбелязваме 40 години от пускането му на вода. Останалите плавателни съдове, участващи на състезанията, активно се използват, но „Калиакра“ е актив, останал извън експлоатация. До преди 10 години е бил използван за обучение на ученици в морските гимназии и е участвал в множество регати между учебни кораби, уточни капитанът.

По думите му отговорността за поддръжката на ветрохода се пада на сегашния собственик от 2008 г. – "Български морски квалификационен център" ЕАД. Според Томов той обаче има и други задачи и няма достатъчен ресурс, за да поддържа кораба, тъй като нужните средства за екипажа и поддръжката са около 300-400 хиляди лева на година.

Капитанът не очаква да има силна държавна реакция по темата заради по-сериозните събития в страната, но смята, че Министерството на транспорта може да организира среща, на която да се обсъдят бъдещите варианти за поддръжката на кораба.

"Местната власт би могла да участва в това начинание, но е твърде амбициозно отговорността да бъде поета от само една община“, коментира Томов бъдещето на кораба, който беше емблема на българското корабоплаване в състава на Българския морски флот.

Как трябва да се разделят разходите за ветроходния кораб „Калиакра“? Може ли дружество с нестопанска цел да се превърне в работещо решение за него? Какво научават по време на практиката си учениците от морските училища?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още