IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАБХ готви нови дела срещу "Евролаб 2011"

От турските гранични власти също има два сигнала за проблеми с фирмата за фитосанитарен контрол и разтоварна дейност, съобщи Христо Даскалов

13:44 | 09.08.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В договора с "Евролаб 2011" и взаимоотношенията през годините имаме "още безкрайно много аргументи, които предстои в близките дни да реализираме със съдебни актове". Това съобщи пред БНР председателят на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) професор Христо Даскалов по повод конфликта с фирмата, която упражняваше фитосанитарен и контрол върху разтоварната дейност на граничния пункт "Капитан Андреево.

Той допълни, че е "сигурен", че в съда ще бъде обжалвана и новата му заповед, с която отново на практика трябва да се спре товаренето и разтоварването на ГКПП "Капитан Андреево" от страна на фирмата.

Проф. Даскалов увери, че на границата вече всичко е спокойно. "Всичко си е абсолютно нормално, нямаме задържане на камиони, няма недоволство от вносителите и износителите", каза той. – Нямам никакви сигнали, че има някакво безредие отново или, че имаме някаква атака отново."

Даскалов коментира и претенциите на асоциацията "Български пипер", които се заканват да съдят държавата заради претърпени загуби.

„Техните претенции всъщност са към фирмата. Те имат много богат опит с тази фирма и с нейните похвати и те са го написали официално до нас. Имаме такова писмо. Много хубаво е да се заслушаме в техните аргументи и, когато някой нас ни атакува, че си вършим работата, не е лошо да погледнем реалният бизнес как реагира“, посочи той.

Проф. Даскалов заяви, че са получили разбиране и от турска страна, що се отнася до работата на "Евролаб 2011". По думите му в БАБХ са получили официално два сигнала, от които се разбира, че турските гранични власти също са имали „доста проблеми с тази фирма“ и с начина, по която тя е оперирала на нашата граница.

Председателят на Българската агенция за безопасност на храните потвърди, че режимът на достъп до границата ще "бъде много прецизиран" и ще бъде ограничен "само до тези, които имат действително какво да правят там".

За одита от страна на ЕК проф. Даскалов поясни, че предварителните доклади излизат не по-рано от два до три месеца след извършването на одита и може да се очакват към края на септември, а финалният доклад – към края на годината.

„Сайтът на агенцията все още не е достъпен, но ще има "абсолютно нов сайт, модерен и максимално защитен от хакерски атаки". Пораженията по ветеринарната системата ВетИС (VetIS) са "минимални" и данните от нея се прехвърлят на облака на правителството“, поясни председателят на Българската агенция за безопасност на храните по повод хакерската атака срещу сайта на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още