IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширява се кръгът от лицата с право на правна помощ и в извънсъдебни производства

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за правната помощ

13:43 | 09.11.22 г.
Крум Зарков Снимка: БГНЕС
Крум Зарков Снимка: БГНЕС

Единодушно Народното събрание подкрепи на първо четене разширяване на кръга от лицата, които ще имат осигурен достъп на правна помощ и в извънсъдебни производства.

Целта е да се подобри достъпът на гражданите до правосъдие, подчерта служебният правосъден министър Крум Зарков.

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за правната помощ със 189 гласа "за", предава БТА. Законопроектът е сред законодателните инициативи, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост, се посочва в доклада на водещата правна комисия. 

С промените се предвижда предоставянето на правна помощ в извънсъдебни производства и в процедури за извънсъдебно решаване на спорове, като се разширява кръгът от лицата със специфичен профил, имащи достъп до системата за правна помощ и се освобождават гражданите от заплащане на съдебни такси и разноски по граждански, административни и наказателни производства, когато им е предоставена правна помощ. 

Предвижда се възможността за ползване на правната помощ в административнонаказателни производства, в производства по издаване и оспорване на индивидуален административен акт по административен ред, в производства пред арбитраж и в процедура по медиация.

Разширява се кръгът от лицата с осигурен достъп до правна помощ, като към правоимащите се добавят лица с физически и ментални увреждания, лица, чието запрещение се иска, или лица, поставени под запрещение. Достъпът до правна помощ се предоставя и на лица, търсещи или получили международна закрила, както и на лица, ползващи се от временна закрила. В изпълнение на разпоредбите на Хагската конвенция към предметния обхват на закона се включват и лицата, които имат право на издръжка, без да се взема предвид възрастта на молителя към момента на подаване на молбата.

За облекчаване на условията за достъп до правосъдие се предвижда възможността да бъдат освобождавани страните по определени категории дела както от задължението за внасяне на такси, така и от задължението за внасяне на съдебни разноски, когато им е предоставена правна помощ.

Законопроектът прецизира органите, предоставящи правна помощ, урежда основанията за лишаване и прекратяване на предоставена правна помощ, както и създава правила за противодействие на злоупотребата с това право от страна на недобросъвестни лица, се казва в доклада на комисията.

Предлага се увеличаване на размера на възнаграждението на членовете на Националното бюро за правна помощ и повишаване на размера на възнаграждението, което се изплаща на адвокатските съвети за осъществената от тях дейност по администриране на правната помощ.

Целта на промените е да се подобри достъпът на гражданите до правосъдие, подчерта служебният ресорен министър Крум Зарков.

"Бяха изключени досега от закона уязвими групи, например хората с физически или ментални увреждания и други поставени под запрещение, които трябва и могат, имат си пълното право да се възползват от тази помощ. Досега всичко беше ограничено в рамките на съдебното производство, а животът става все по-сложен и хора, които нямат възможност по една или друга причина, трябва да могат да бъдат представлявани и пред администрацията, включително да им се помага да си подготвят необходимите документи, когато не могат да го направят или да се защитят срещу административен акт", заяви Зарков.

Надежда Йорданова от "Демократична България" (ДБ) отбеляза, че със законопроекта се дава по-широк достъп до правосъдие на много хора. Това е една от важните реформи, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, посочи тя. ДБ призова всички за подкрепа на проекта на закона.

В хода на разискванията Цвета Рангелова от "Възраждане" каза, че със законопроекта действително ще се дадат повече права на по-широк кръг от хора и по-евтино. Депутатът заяви, че ще подкрепят законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още